Acasa InternationalExterne Tom Gallagher sustine ca UE si-a gasit nasul in Romania

Tom Gallagher sustine ca UE si-a gasit nasul in Romania

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Deformarile din evolutia Romaniei post-comuniste au facut ca aceasta tara sa fie improprie pentru aderarea la Uniunea Europeana, apreciaza politologul britanic Tom Gallagher, expert in problemele Romaniei de la Universitatea Bradford.

Multi oficiali ai UE au fost insa de acord doar partial cu Gallagher, ca Romania nu a indeplinit criteriile de la Copenhaga, necesare pentru aderare, comenteaza revista bilunara de politica si literatura Boston Review, citata de Agerpres, care a analizat cartea lui Gallagher, “Romania and the European Union: How the Weak Vanquished the Strong” (Romania si UE: cum l-a invins cel slab pe cel puternic). Avertismentele puternice ale lui Gallagher nu au fost luate in considerare atunci cand Romania a aderat la UE, in 2007, nici in aceasta tara si nici in Uniune, el sustinand ca astfel Uniunea a platit un pret exorbitant, imputernicind in continuare retelele clientelare care controleaza tara.

In Romania, sustine Gallagher, UE “si-a gasit nasul”: a transformat UE in ce e mai rau, diluand consensul sau democratic si luand in deradere normele sale. Politologul mai afirma ca “legitimizarea de catre UE a fortelor din Romania care au adoptat doar capcanele democratiei occidentale ar putea conduce la reaparitia formelor soft de autoritarism politic”. Cu toate acestea, releva publicatia, strategia Bruxellesului a fost de a accepta Romania impreuna cu Bulgaria, in timp ce urma sa continue sa fie monitorul si mentorul ambele tari privind domnia legii. S-a recunoscut ca Romania mai avea de facut progrese in reforma judiciara, eliminarea coruptiei, precum si in lupta impotriva crimei organizate. Romania, au gandit planificatorii UE, nu putea fi “o nuca mai tare” decat Slovacia, de exemplu. Argumentul lui Gallagher este greu de respins, iar el se bazeaza pe dovezi, potrivit publicatiei. Dar aceasta se intreaba daca ar fi fost intr-adevar mai bine ca Romania sa ramana in afara Uniunii, in limbul dintre Rusia si Occident, care s-a dovedit a fi atat de inselator pentru tari ca Ucraina, Georgia si R.Moldova.

0 comentariu

ValVerde 01-04-2010 - 15:57

Bravo D-le Varzaru !
Subscriu.

Mai lipseste votul uninominal si procesul comunismului.

PS Punctul 9 mi se pare slabut si nerealizabil din punct de vedere practic.
Contractele trebuiesc semnate cu companii care au capacitatea de a garanta lucrarile inclusiv cu „performance bonds”. (Depun garantii monetare pe care si le primesc inapoi dupa atestarea lucrarii de institutii neutre.) Daca ii facem pe functionari responsabili, isi iau ciubucul, cind sint trasi la raspundere spun ca nu au de unde plati, urmeaza faliment personal si restul vietii trait din ciubucul incasat. Nu face decit sa ridice pretul coruptiei.

ROBIN 02-04-2010 - 04:05

Toti analfabetii cu titlu de revolutionar dar cu studii prin puscarii comenteaza ce a facut rau fostul regim.Cind nu ai, furi,si primii care au dat semnalul au fost cei de la 22.Asa revolutionari, asa conducere

green day 04-04-2010 - 09:32

Pai toate astea se pot realiza daca actualul regim care detine presedentia, guvernul, majoritatea parlamentara, armata, internele, SRI, SIE , STS ar dori. Daca nu doreste inseamna ca puterea acutala are acelasi radacini securiste nu-i asa ? Pai de unde provine domnul Basescu? Din guvernul lui Iliescu. Ce a fost Basescu? Pai ce sa fie.Nu cumva tot securist si el? Silvian Ionescu seful lui direct stie mai bine.

Roro 05-04-2010 - 09:44

In principiu sint de acord cu cele 10 puncte,dar mai trebuie adaugat unul foarte important: 11.Renuntarea de bunavoie{voluntar} la toate certificatele de revolutionari si la toate beneficiile aduse de acestea.Altfel care ar fi diferenta dintre revolutionari si ilegalistii facuti de ocupatia sovietica? Si unii si altii profitori fara masura ai unor conjuncturi.

ValVerde 06-04-2010 - 03:41

[quote name=”Roro”]Renuntarea de bunavoie{volunt ar} la toate certificatele de revolutionari si la toate beneficiile aduse de acestea.[/quote]

Daca tot sintem la capitolul:

„Dormi si viseaza
Coprolul lucreaza”

de ce sa nu aruncam si 100,000 de euro pe cap de roman. La punctul 12. …Daca-i bal, bal sa fie! Fa-l un milion.
Are tot atitea sanse ca si aia cu renuntarea la certificatul de revolutionar.

AIRA 06-04-2010 - 07:38

Nu sunt de acord cu punctul 8(dreptul de a purta arma….)si cu pct. 10(legalizarea prostititiei si a consumului de subst. stupefiante usoare)pt ca:
1. asa cum s-a procedat si in cazul permiselor auto, au luat toti nenorocitii permise, iar acum se vad rezultatele-crimele pe soselele din Romania, situatie care se poate repeta si in cazul acordarii permiselor de port arma;
2. în conditiile in care educatia unui popor a ajuns de 2 bani, consumul legal de stupefiante usoare este exact ce ne lipseste.
3. de ce nu cautam motivele pt care salariatii se pensioneaza pe banda rulanta si de ce guvernantii nu vin cu proiecte viabile, pentru a utiliza forta de munca a acestei tari, nu trecand-o in grupa de inactivi, pentru care trebuie doar sa plateasca (pensii, tot felul de ajutoare, etc).

coco 11-04-2010 - 11:28

Bati campii, fratioare, tare de tot. Dar asta nu ma deranjeaza defel. Problema ce ma apasa e alta. Sunt convins ca nici macar tu n-ai inteles ce vrei sa zici in articolul pe care m-am obosit sa-l lecturez. Lasa, ca nu sunt foarte suparat pe tine. Imi va trece. Poate atunci cand vei reusi sa semnezi si tu macar un banal reportaj, in urma caruia sa nu fii luat peste picior de sefi si colegi. Crezi ca poti face face unei asemenea provocari?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult