Acasa InternationalExterne Tomislav Nikolic a câştigat alegerile prezidenţiale din Serbia

Tomislav Nikolic a câştigat alegerile prezidenţiale din Serbia

scris de A.P.
12 afisari

Naţionalistul populist Tomislav Nikolic a câştigat duminică, împotriva oricăror aşteptări, alegerile prezidenţiale din Serbia, preşedintele în exerciţiu, Boris Tadic, acceptând înfrângerea chiar înainte de anunţul rezultatelor oficiale.

Tomislav Nikolic, presedinte in Serbia

Îl felicit pentru victoria meritată. Îi doresc succes‘, i s-a adresat Tadic adversarului său. Nikolic a obţinut 49,4% din voturi faţă de 47,4% pentru Tadic, conform rezultatelor parţiale realizate pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de către CESID, un organism independent responsabil cu buna desfăşurare a scrutinului. Tomislav Nikolic a căutat imediat să dea asigurări în ce priveşte opţiunea europeană a ţării sale.

Serbia se va menţine pe drumul său european (…) Acest scrutin nu s-a referit la cine va conduce Serbia spre UE, ci la rezolvarea problemelor economice create de Partidul Democrat‘ al lui Boris Tadic, a declarat Nikolic în faţa reprezentanţilor presei.

‘Serbia trebuie să-şi dezvolte economia şi să elimine sărăcia. Trebuie să acţionăm pentru a ne debarasa de corupţie’, a continuat Nikolic, odinioară aliat al fostului lider forte de la Belgrad Slobodan Milosevic. Alianţa sa înaintea turului secund cu un partid profund ostil UE a fost folosită de opozanţii săi pentru a pune la îndoială seriozitatea angajamentului său în favoarea aderării la blocul celor 27. ‘Este vorba despre un cutremur electoral, despre rezultate absolut neaşteptate’, a comentat analistul politic Slobodan Antonic, făcând aluzie la sondajele realizate înainte de scrutin care anticipau o victorie fără probleme a lui Tadic.

Un alt analist, Srdjan Bogosavljevic, a menţionat, într-o declaraţie acordată agenţiei Beta, că slaba participare la vot a fost favorabilă câştigătorului scrutinului. Proeuropean fervent, Tadic, în vârstă de 54 de ani – care a condus Serbia, izolată politic şi economic în anii 1990 până pe pragul UE – considera votul de duminică ‘un referendum pentru Uniunea Europeană’. Nikolic, în vârstă de 60 de ani, un populist reconvertit în proeuropean după ce multă vreme a contestat o asemenea opţiune pentru ţara sa, a mizat în special pe nemulţumirea tot mai mare a populaţiei din cauza gravei situaţii economice din Serbia. Nikolic a pierdut scrutinul prezidenţial de două ori, în 2004 şi 2008, în faţa lui Boris Tadic.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult