Acasa InternationalExterne Tony Blair da socoteala pentru razboiul din Irak

Tony Blair da socoteala pentru razboiul din Irak

scris de Ziua Veche
7 afisari

Fostul premier britanic a fost audiat vineri in ancheta privind decizia sa de a trimite trupe in Irak, pentru a ajuta fortele americane. Scopul anchetei este de a stabili daca informatiile care au dus la invazie au fost corecte si daca razboiul a fost legal. Familiile militarilor britanici ucisi in Irak, prezente la audiere, si-au exprimat furia si frustrarea fata de audierea ex-premierului si fata de un proces care nu raspunde asteptarilor lor, relateaza Agerpres. In ciuda protestelor din Regat, in martie 2003 trupele britanice s-au alaturat celor americane, dupa ce ONU a refuzat sa sprijine militar invazia Irakului.

 


Potrivit BBC, fostul premier si-a inceput discursul afirmand ca a luat decizia de a se implica in confllictul cu Irakul avand in vedere trecutul lui Saddam, faptul ca a utilizat arme chimice, a incalcat mai multe rezolutii ale Organizatiei Natiunilor Unite, acesta fiind responsabil si pentru moartea a peste un milion de persoane. Precaut, Tony Blair a raspuns intrebarilor legate de colaborarea cu George W. Bush, informatiile primite care ar fi justificat interventia si esecul atragerii sprijinului militar al Organizatiei Natiunilor Unite, folosind o serie de citate din propriile discursuri si declaratii. El a negat insa faptul ca in aprilie 2002, in cadrul unei vizite private la ferma presedintelui american George W. Bush, din Crawford, ar fi incheiat o intelegere secreta cu acesta privind invadarea Irakului. Fostul premier a recunoscut faptul ca regimul Saddam Hussein a fost una din temele dezbatute, dar a precizat ca “nu am convenit asupra unei metode de a rezolva aceasta problema”. Totusi, mai multi martori audiati anterior, au declarat ca la intrevederea din aprilie, premierul i-ar fi promis lui Bush sprijin militar pentru Irak.

 

11 septembrie – un atac la adresa Marii Britanii

In incercarea de a justifica interventia din Irak, Tony Blair a subliniat si faptul ca dupa atacul de la 11 septembrie, atitudinea britanicilor si americanilor fata de regimul Saddam Hussein s-a schimbat “dramatic”. Mai mult, acesta a declarat ca “niciodata nu am considerat 11 septembrie ca fiind un atac la adresa Americii, ci ca pe unul la adresa noastra”. Intrebat in legatura cu programul de inarmare al irakienilor, Blair a declarat ca pe baza informatiilor disponibile la momentul respectiv, era clar ca Irakul continua sa dezvolte arme de distrugere in masa, dar a recunoscut ca ulterior, acestea s-au dovedit a fi eronate. In acelasi timp, Saddam Hussein le-a interzis oamenilor de stiiinta irakieni sa colaboreze cu inspctorii Organizatiei Natiunilor Unite, ascunzand astfel informatii extrem de importante. Fostul premier a tinut sa adauge insa ca el a fost cel care a incercat pana in ultimul moment sa gaseasca o solutie diplomatica, dar Franta si Rusia “si-au schimbat pozitia” si au blocat adoptarea unei noi rezolutii a Organizatiei Natiunilor Unite.

0 comentariu

Tase 23-03-2010 - 19:50

CE PRETENTII SA AI DE LA UN CIBAN NESIMTIT SI PLIN DE EL.
NE MERITAM SOARTA ASTIA SUNT TAMPITII CARE NE REPREZINTA SI NE CONDUC.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult