Acasa InternationalExterne Toți copiii născuți în Herson după izbucnirea războiului vor primi automat cetățenie rusă

Toți copiii născuți în Herson după izbucnirea războiului vor primi automat cetățenie rusă

scris de Misu Andrei
74 Afisari

Copiii ucraineni născuți după izbucnirea invaziei, în data de 24 februarie, în regiunea Herson, vor primi automat cetățenie rusă, potrivit unui oficial de la Moscova, relatează The Guardian.

„Copiii născuți după 24 februarie în regiunea Herson vor primi automat cetățenia Federației Ruse”, a declarat Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației militare-civile impuse de Rusia în regiunea ocupată Herson pentru agenția de presă rusă RIA Novosti.

În plus, orfanii vor fi, de asemenea, înregistrați ca cetățeni ai Federației Ruse, a mai anunțat oficialul rus.

Potrivit acestuia, „mii de cetățeni” din Herson cer să aibă cetățenie rusă.

Ucraina a acuzat în repetate rânduri Rusia că a răpit copii de pe teritoriul său și i-a transferat în Rusia. Totodată, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat miercuri că oficiul său anchetează cazuri de copii deportaţi forţat din Ucraina în Rusia şi oferiţi acolo spre adopție unor familii ruse.

Se presupune că din februarie, când a început invazia rusă în Ucraina, mii de copii au fost strămutaţi din această ţară în Rusia, menţionează AFP. Încă din martie, ONU a atras atenţia asupra riscului de adopţii forţate de copii ucraineni, în special pentru cei 91.000 instituţionalizaţi la începutul războiului – majoritatea în estul Ucrainei, unde secesioniştii pro-ruşi se confruntau din 2014 cu forţele guvernamentale ucrainene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult