Acasa InternationalExterne Transnistria: Autoritățiile de la Tiraspol neagă trecutul basarabean

Transnistria: Autoritățiile de la Tiraspol neagă trecutul basarabean

scris de Z.V.
1 afisari

„Ministrul de Externe” transnistrean, Nina Ştanski, a declarat că Transnistria nu a aparţinut niciodată Republicii Moldova şi că, de fapt, „Basarabia a fost anexată” regiunii din stânga Nistrului.

Transnistria: Autoritățiile de la Tiraspol neagă trecutul basarabean (foto:trm.md)

Transnistria: Autoritățiile de la Tiraspol neagă trecutul basarabean (foto:trm.md)

„Aşteptăm recunoaşterea Transnistriei de către Rusia, deoarece avem suficiente argumente juridice şi istorice”, a declarat „ministrul de Externe” transnistrean, Nina Ştanski, într-o conferinţă de presă de miercuri, 5 noiembrie. Conform mediafax, Ștanski a subliniat că recunoaşterea regiunii transnistrene este „singurul scenariu posibil pentru viitorul” regiunii.

Șefa diplomaţiei transnistrene a comparat relaţiile dintre Trasnistria şi R.Moldova cu o „căsnicie„. „Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a reprezentat o căsătorie care a durat doar aproximativ 50 de ani. «Familia» s-a format după ce Basarabia a fost alipită Transnistriei, ci nu invers. Transnistria nu a fost niciodată pământ moldovenesc. Când Uniunea Sovietică s-a destrămat, «contractul de căsătorie» a fost reziliat”, a precizat aceasta.

Nina Ștanski a adăugat că liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, i-a propus anul trecut R.Moldova să semneze un „divorţ civilizat”. Potrivit lui Ştanski, Chişinăul s-a obligat să-şi menţină statutul de neutralitate, însă „nu respectă acest angajament, în contextul în care a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană fără a ţine cont de părerea Tiraspolului”. „De asemenea, armata Republcii Moldova este finanţată cu fonduri ale NATO, SUA şi ale României, acest fapt nu este un secret pentru nimeni”, a declarat oficialul transnistrean.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult