Acasa InternationalExterne Transnistria, o rana vie: 18 ani de la ultima agresiune ruseasca impotriva romanilor

Transnistria, o rana vie: 18 ani de la ultima agresiune ruseasca impotriva romanilor

scris de Ziua Veche
7 afisari

.

A doua zi a lui martie. Se implinesc 18 ani de la conflictul armat de pe Nistru, din anul 1992. Iar autoritatile de la Chisinau au organizat o serie de evenimente de comemorare a celor cazuti atunci pentru identitate nationala si libertate. Potrivit Jurnal.md, ministrul Apararii, Vitalie Marinuta, cel al Internelor, Victor Catan, insotiti de mai multi oficiali, au participat marti dimineata la o slujba de pomenire, in timp ce alti reprezentanti ai Guvernului si ai Parlamentului au depus coroane de flori la monumetul lui Stefan cel Mare si Sfant.

.

 

In septembrie 1990, miscarea separatista din stanga Nistrului a proclamat Republica Moldoveneasca Nistreana (RMN), iar, in august 1991, Sovietul Suprem a adoptat declaratia de independenta a noii republici. Pe 27 august 1991, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat declaratia de independenta a Republicii Moldova, teritoriul acesteia cuprinzand si raioanele din stanga Nistrului. Un an mai tarziu, pe 2 martie, fortele separatiste transnistrene rusofile au atacat mai multe sectii de politie din Dubasari, moment in care presedintele moldovean de la acea data, Mircea Snegur, a autorizat interventia militara impotriva acestora. Incidentul, soldat cu primele victime omenesti, a marcat inceputul conflictului. Ulterior, fortele de la Tiraspol, sustinute de Armata a 14 – a rusa, condusa de generalul Alexandr Lebed, au reusit sa preia controlul asupra majoritatii localitatilor de la est de Nistru, dar si asupra orasului Tighina, de pe malul de vest.

.

 

 Pe 21 iulie 1992, presedintele Mircea Snegur si omologul sau rus, Boris Eltin, au incheiat un acord de incetare a focului, dar chiar si dupa semnarea acestuia, rusii au decis sa mentina cateva mii de militari rusi in zona. Desi nu se cunoaste numarul exact al victimelor, se pare ca in conflict si-au pierdu viata intre 400 si 1.500 de persoane. Potrivit Unimedia, vorbind despre conflictul din 1992, fostul presedinte Mircea Snegur a declarat ca acest “razboi a fost plamadit de Kremlin si asmutit de unele cercuri politice de la Moscova, fiind sustinut din punct de vedere politic, moral si material.” Pana acum, toate demersurile diplomatice privind rezolvarea conflictului au esuat, in ciuda implicarii Romaniei, Ucrainei, Uniunii Europene sau a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa.

 

 

 

 

 

 

 

0 comentariu

cercetas 25-03-2010 - 21:56

E bine sa plece daca nu le place,
Europa e mare.

Rasputin 26-03-2010 - 06:49

…au recunoscut implicit, că sunt venetici pe pamîntul României.

gicacontra 26-03-2010 - 08:29

La recensamantul din 2002 s-au declarat secui 150 de persoane pe teritoriul Romaniei,restul,pana la un milion si ceva,maghiari.Vedeti ca nu sunt siguri nici ceea se sunt,ce natie ?
Daca s-ar aplica legea si UDMR ar fi declarata ca partid ilegal care ii manipuleaza pe saracii oameni,atunci toate prostiile astea cu autonomia ar deveni de domeniul trecutului.Prin refuzul de a studia in limba romana,se autoizoleaza de societate spre binele politicienilor maghiari.

Nedeshteptatu 26-03-2010 - 08:46

„In perioada 4 – 7 martie 2010, cele trei judete au participat la Targul International de Turism de la Budapesta sub numele de “Tinutul Secuiesc”, unde au avut un stand separat de cel al Romaniei.”
– va sa zica , deja sunt autonomi.
3 judete cu motz in frunte declara ca fac parte din tinutul secuiesc. Ce le mai trebuie? si-au luat libertatea de a se separa de Romania .De ce nu observa nimieni acest lucru???
NU AU AUTONOMIE! NU EXISTA TINUTUL SECUIESC! alo?lumeeeee??
Plus de asta Udrea promite ca va vizita tinutul….rahat! – trebuia sa spuna ca a fost in acele judete dar nu a vazut nici un tinut secuiesc!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult