Daniela Elena Nedelia, Dania Abu Al Khiara şi Iulia Ana Maria Alexandru au luat premiile întâi, respectiv al doilea şi al treilea, la concursul intitulat „Emiratele Arabe Unite în ochii românilor”, organizat de Ambasada E.A.U. şi departamentul arab al Universităţii din Bucureşti. O competiţie organizată cu prilejul aniversării, la 2 decembrie a.c., a împlinirii a 40 de ani de la câştigarea independenţei de către emiratele Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al-Qaiwain, Ras Al-Khaimah și Fujairah, care s-au unit formând Emiratele Arabe Unite.
Provocarea acestei inedite întreceri a fost scrierea unui eseu reflectând „o scrisoare a unui român care a vizitat Emiratele Arabe Unite, în care să relateze, unui prieten din România, despre această ţară.”
Premiile au fost oferite de Excelenţa Sa, Yacub Yousif Al-Hosani, ambasadorul E.A.U. la Bucureşti, care, printr-un gest de eleganţă diplomatică, a dorit să confere premiile substanţiale – al căror conţinut a rămas un mister, acestea fiind frumos împachetate în cutii impozante, precum cadourile de Crăciun – concomitent cu Doru Costea, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Alături de cei doi diplomaţi menţionaţi a fost prezent şi profesorul George Grigore, de la facultatea de limbi străine şi literatură, din cadrul Universităţii Bucureşti.
Apoi, spre surprinderea invitaţilor la aniversarea celor patru decenii de independenţă a E.A.U. a avut loc o tombolă…în care au fost atribuite laptop-uri moderne, unor câştigători români de vârste şi profesii diferite. După cum îmi preciza dr. Abdalla Mobasher, un prieten al României, liderul secund al asociaţiei egiptenilor din ţara noastră, premiile acordate celor trei românce şi cele atribuite ulterior, prin tragere la sorţi, confirmă prosperitatea economică, stabilitatea politică şi soluţionarea pragmatică a priorităţilor de ordin social a celor 4.500.000 de locuitori ai E.A.U.
De altfel, într-o discuţie ulterioară, cu ambasadorul Yacub Yousif Al-Hosani, diplomat arab cu ani buni trăiţi peste Ocean, în Statele Unite, care vorbeşte o engleză impecabilă, acesta îmi confirma faptul că premiile acordate celor trei românce confirmă, la nivel evident simbolic, relaţiile amicale dintre România şi Emiratele Arabe Unite. La întrebarea mea – vizând motivul pentru care premiile au fost acordate doar unor tinere extrem de bine pregătite -, interlocutorul meu a replicat, spiritual, că doar june românce s-au prezentat la competiţie, colegii lor, optând, probabil, pentru un timp de reflecţie.
Am mai reţinut, cu prilejul acestei aniversări, faptul că oficialităţile E.A.U., conştiente de realitatea că zăcămintele de petrol sunt cu o durată limitată, se focalizează pe dezvoltarea calitativă a a turismului. În acest sens, o serie de obiective turistice determină creşterea numărului de turişti străini, în acest areal arab, printre care „Ferrari World”, muzeele “Luvru-Abu Dhabi”, ce va fi finalizat în anul 2013 şi “Guggengenheim Abu Dhabi”, a cărui construcţie este în curs de derulare.
O notă finală, aparte, se cuvine remarcării unei calităţi vizibile a diplomaţilor arabi, acreditaţi la Bucureşti – o solidaritate deloc mimată, aureolată de o căldură umană bazată pe respectarea celor ce văd altfel viitorul naţiunilor lor, ştiind proverbul ce circulă în lumea Orientului Mijlociu: Recunoştinţa îmbracă trei forme: un sentiment din adâncul inimii, o expresie de mulţumire şi un dar intors.
5 comentarii
Romanca Dania Abu Al Khiara?! Frumos nume de familie…
Parca suna ceva mai poetic decat daca o chema Nipelberg sau Schmutz.
Abu Al Khiara suna numai cu „la pasha vine un arab”…
@Sobru,
Aici e pt tine:
http://femeiamusulmana.blogspot.com/
Comments are closed.