Acasa InternationalExterne Troica, Merkel și Hollande, discuţii despre Grecia

Troica, Merkel și Hollande, discuţii despre Grecia

scris de D.P.
10 afisari

„Troica” finanțatorilor Atenei (FMI, BCE și UE), François Hollande și Angela Merkel au căzut de acord în cursul unei reuniuni desfășurate luni seară „să acționeze cu și mai multă intensitate” pentru a aduce pe linia de plutire Grecia, țară aflată în pragul incapacității de plată, transmite AFP.

Francois Hollande si Angel Merkel (elysee.fr)

Francois Hollande si Angel Merkel (foto: elysee.fr)

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, și președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, s-au alăturat cu toată discreția președintelui francez și celui al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, primiți la dineu de Angela Merkel, oficial pentru a discuta despre economia numerică.

La finalul reuniunii, cu puțin înainte de miezul nopții (22.00 GMT), cancelaria germană a informat că participanții intenționează „să acționeze cu mai multă intensitate” în acest dosar și să rămână „în strâns contact în zilele următoare”, atât „între ei, cât și cu guvernul elen”.

În schimb, conform unei surse diplomatice, cei cinci nu au discutat cu premierul grec, Alexis Tsipras.

Potrivit cotidianului Die Welt, cei cinci participanți au dorit să definească „o poziție comună” pentru a face Greciei „o ultimă ofertă”, iar prim-ministrul Tsipras „ar fi primit telefon din partea troicăi”.

Acest summit neașteptat a avut loc într-un moment în care negocierile trenează între Atena și creditorii săi, membrii UE și FMI. Cei din urmă cer reforme concrete pentru ameliorarea competivității economiei Greciei și măsuri de economie bugetară, înainte de a debloca o ultimă tranșă de ajutor, de aproape 7,2 miliarde de euro, din planul de susținere financiară în valoare de 240 de miliarde de euro convenit în 2010.

Vineri, cu ocazia reuniunii miniștrilor de finanțe ai G7, desfășurată la Dresda, Washingtonul a lansat un apel părților implicate „să se miște”, în contextul în care eventualitatea unei incapacități de plată a alimentat speculațiile privind ieșirea Greciei din zona euro.

Grecia și finanțatorii săi continuă însă să își paseze responsabilitatea pentru blocajul actual, mai scrie AFP.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS