Acasa InternationalExterne Tunisia: Prima constituţie democratică a lumii arabe

Tunisia: Prima constituţie democratică a lumii arabe

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Tunisia, ţară în care a început „Primăvara arabă” prin îndepărtarea de la putere a regimului Ben Ali, a făcut un pas important pe drumul democratizării.

Tunisia: Prima constituţie democratică a lumii arabe (foto:economist.com)

Proiectul constituţional, dezbătut intens în ultimii doi ani, a trecut de parlament datorită poziţiei constructive a mişcării Ennahda, aflată la putere. Liderul Ennahda, Rashid al Ganushi, a declarat că noua constituţie va reprezenta un model pentru ţările din zonă. Tunisia, care a aprins fitilul Primăverii Arabe în urma căreia au fost răsturnaţi patru dictatori, a reuşit o premieră în lumea arabă prin constituţia democratică pe care a realizat-o. După doi ani de dezbateri intense, 200 dintre cei 216 membri ai parlamamentului tunisian au votat noua constituţie. Aceasta a fost primită în ţară cu o bucurie foarte mare, oamenii au dansat, au cântat şi s-au îmbrăţişat.

Liderul Ennahda, Rashid al Ganushi, a declarat că noua constituţie va fi un model pentru ţările din zonă şi că evoluţiile democratice din Tunisia vor influenţa în mod pozitiv statele Primăverii Arabe. Preşedintele parlamentului Mustafa Ben Jafer a declarat că „Am făcut un pas istoric prin înfiinţarea unei democraţii bazate pe drepturi şi egalitate. Asta înseamnă revigorarea spiritului revoluţiei. Această constituţie va consfinţi o reprezentare civilă”.

Numele asupra căruia au căzut de comun acord puterea şi opoziţia înaintea votării constituţiei a fost Mehdi Jomaa, care şi-a asumat funcţia de premier de tranziţie. Este de aşteptat ca Jomaa să deţină această funcţie până spre sfârşitul anului, când vor avea loc alegeri generale. În noua constituţie se prevede că religia oficială este Islamul, la fel ca în toate statele arabe, însă sunt garantate libertatea credinţei şi egalitatea sexelor.

Cele 28 de articole ale constituţiei stabilesc interzicerea torturii, libertatea credinţei, egalitatea între femei şi bărbaţi şi drepturile femeii. Prin noua constituţie nu este permis ca vreo persoană să fie declarată neafiliată niciunei religii. În aceeaşi perioadă Egiptul a pregătit de două ori o constituţie însă despre ambele au existat comentarii că sunt departe de a fi democratice. Prima constituţie de după Mubarak a fost aprobată în 2012 prin referendum însă nu a fost adoptată de grupurile liberale şi de stânga. Şi a doua constituţie a fost aprobată prin referendum, după îndepărtarea Fraţilor Musulmani, însă este considerată a fi foarte departe de normele democratice. Conform Rador, ȋn mod similar, Libia – stat vecin Tunisiei – este de doi ani scena unor discuţii aprinse între islamişti şi naţionalişti pe tema definitivării unei noi constituţii. Este greu de crezut însă că se va ajunge la un rezultat în privinţa legii fundamentale în contextul conflictelor dintre triburi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult