Acasa InternationalExterne Turcia isi modifica Constitutia

Turcia isi modifica Constitutia

scris de Ziua Veche
2 afisari

Turcii au conferit duminica o victorie neta guvernului islamo-conservator, votand clar „da” reformei constitutionale care limiteaza puterea ierarhiei judiciare si armatei, doua bastioane ale laicitatii, transmite Agerpres. Dupa verificarea a 98 % dintre buletinele de vot, comisia electorala a constatat ca 58 % dintre alegatori au votat in favoarea revizuirii Constitutiei, au anuntat canalele de televiziune turcesti.
Rezultatul constituie un important succes pentru premierul Recep Tayyip Erdogan inaintea alegerilor legislative prevazute pentru vara anului 2011. Aceasta consultare a populatiei, care s-a desfasurat dupa exact 30 de ani de la puciul militar din 1980, se refera la 26 de puncte diverse printre care o reorganizare a aparatului judiciar, bastion al taberei laice, ostila Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP), aflat la putere din 2002. De la aceasta data, AKP – condus de Erdogan – nu a pierdut niciun scrutin. La ultimele alegeri legislative – in 2007 – el a obtinut 47 % din sufragii. AKP, provenit din miscarea islamista, asigura ca aceasta reforma – votata in mai in Parlament – consolideaza institutiile democratice in Turcia si constituie un atu in candidatura sa la UE.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult