Acasa InternationalExterne Turcia: Parlamentul a autorizat intervenția militarǎ ȋmpotriva Statului Islamic

Turcia: Parlamentul a autorizat intervenția militarǎ ȋmpotriva Statului Islamic

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Rezoluția guvernului islamo-conservator care autorizeazǎ o intervenție militară contra jihadiștilor Statului Islamic din Siria și Irak a fost aprobatǎ joi, 2 octombrie, ȋn parlament.

Turcia: Parlamentul a autorizat intervenția militarǎ ȋmpotriva SI (foto:huseyinburge.com.tr)

Turcia: Parlamentul a autorizat intervenția militarǎ ȋmpotriva SI (foto:huseyinburge.com.tr)

Rezoluția a fost aprobată cu un vot de o largǎ  majoritate, 298 de voturi fiind pentru și 98 împotrivă.  Conform Constituției turce, această rezoluție dă undă verde unei eventuale operațiuni militare a armatei turce pe teritoriile sirian și irakian și staționării pe teritoriul turc a unor trupe străine care ar participa la respectivele acțiuni. Inițial guvernul de la Ankara a refuzat explicit o intervenție militară contra SI, dar ȋn ultimele zile s-a arǎtat dispus și pregǎtit sǎse alăture coaliției internaționale conduse de SUA împotriva jihadiștilor.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a convocat o reuniune a principalilor responsabili civili și militari la scurt timp după votul din parlament, pentru a decide modalitățile concrete de implicare a armatei turce în acțiunile coaliției internaționale contra SI, potrivit Agerpres. În ultimele zile, președintele Recep Tayyip Erdogan a repetat că Turcia este gata să facă ”ceea ce este necesar” pentru a combate jihadiștii SI, precizând însă că una dintre prioritățile sale rămâne căderea regimului Bashar al-Assad din Siria.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult