Acasa InternationalExterne Turcia promite fermitate în cazul Siriei

Turcia promite fermitate în cazul Siriei

scris de M.A.
3 afisari

Turcia va acţiona „cu fermitate” şi „în cadrul legilor internaţionale” în cazul avionului militar turc doborât de armata siriană, a anunţat joi Consiliul naţional de securitate de la Ankara.

Turcia promite fermitate în cazul Siriei

Turcia promite fermitate în cazul Siriei

Consiliul, din care fac parte principalii responsabili militari şi civili, s-a reunit joi, la aproape o săptămână după dispariţia în Mediterana de Est a aparatului de tip F4 Phantom, doborât de apărarea aeriană a Siriei. Avionul care aparţinea aviaţiei militare turce a fost lovit la 22 iunie în timp ce efectua o misiune de antrenament deasupra apelor internaţionale ale Mediteranei, potrivit declaraţiilor Ankarei. Damascul susţine, însă, că acesta a violat spaţiul aerian sirian. Consiliul naţional turc precizează că a studiat cazul „în amănunt” cu ocazia reuniunii sale şi că Ankara va acţiona „cu fermitate rezervându-şi toate drepturile în cadrul legilor internaţionale în faţa acestui act ostil” al Siriei. În cursul aceleiaşi zile, mass-media locale au anunţat că la fronitera siriană au fost trimise baterii de rachete, tancuri şi trupe pentru a crea „un coridor de securitate”.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul turc Recep Tayyip Erdogan au avut miercuri seara o discuţie telefonică privind situaţia din Siria, abordând inclusiv incidentul legat de doborârea avionului. Potrivit serviciului de presă al Kremlinului, discuţia a avut loc la iniţiativa Ankarei. „A fost abordată situaţia din Siria şi aspecte în legătură cu aceasta, inclusiv recentul incident cu avionul de vânătoare turc, doborât de sistemul de apărare antiaeriană al Siriei”, afirmă Kremlinul într-un comunicat, în care se menţionează că „părţile au subliniat necesitatea ca toate circumstanţele acestui incident să fie minuţios investigate”.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult