Acasa InternationalExterne Turcia sprijină aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Turcia sprijină aderarea Finlandei și Suediei la NATO

scris de Misu Andrei
51 afisari

Turcia va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO, a anunțat marți seară președintele finlandez Sauli Niinisto. El și premierul Suediei au avut o întrevedere cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în urma căreia a fost făcut anunțul. Ulterior, un oficial american a dezvăluit că președintele Joe Biden a fost implicat în negocierile „din culise” dintre cele două țări nordice și Turcia.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Suediei, Magdalena Andersson, au avut marți o întâlnire cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, înainte de începerea summitului NATO.

„Ca rezultat al întâlnirii, miniștrii noștri de externe au semnat un memorandum trilateral care confirmă că, la summitul (NATO) de la Madrid din această săptămână, Turcia va sprijini invitarea Finlandei și Suediei deveni membre NATO”, a declarat președintele Sauli Niinisto, potrivit unui comunicat al președinției finlandeze.

„Pașii concreți ai accederii noastre la NATO vor fi agreați de aliații NATO în următoarele două zile, dar decizia este iminentă”, a mai precizat Niinisto.

În comunicatul președinției se mai arată că Finlanda ia în serios îngrijorările Turciei privind amenințările teroriste și „condamnă terorismul în toate formele și manifestările sale”.

Și premierul suedez Magdalena Andersson a salutat decizia, afirmând că acordul Ankarei pentru aderare Suediei şi Finlandei la NATO va consolida Alianţa Nord-Atlantică.

„Angajamentul pentru aderarea deplină la NATO este, desigur, important pentru Suedia şi Finlanda, dar este şi un pas foarte important pentru NATO, deoarece ţările noastre vor fi furnizori de securitate în cadrul NATO”, a declarat Andersson într-un interviu acordat AFP.

1 comentariu

bali 30-06-2022 - 14:50

S-au trezit si impotentii astia cretini, imbalsamati cu „Aalborg Aquavit” s-au „Finlandia” sa intre in ceva ce tocmai se va dizolva, exact cum vrea sa faca Moldova cu mUE.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult