Acasa InternationalExterne Turcia va răspunde în cel mai “dur mod” faţă de măsurile olandeze

Turcia va răspunde în cel mai “dur mod” faţă de măsurile olandeze

scris de R. C.P.
8 afisari

Turcia va răspunde în cel mai “dur mod” faţă de măsurile olandeze de a interzice aterizarea ministrului turc de Externe şi de a opri intrarea în Consulatul Ankarei la Rotterdam a ministrului Familiei, a declarat duminică premierul Binali Yildirim, citat de Reuters.

 “Partea noastră a protestat în cel mai puternic mod faţă de situaţie şi am transmis autorităţilor olandeze că va exista un răspuns în modul cel mai dur (…). Vom răspunde pe măsură acestui comportament inacceptabil”, ” spus Yildirim într-un comunicat.

La rândul său, Ministerul turc de externe a anunţat că a informat Olanda că ambasadorul Hagăi la Ankara nu ar trebui să se întoarcă la post o vreme, relatează Hurriyet.

„S-a anunţat că nu vrem ca ambasadorul olandez, care este în prezent în concediu, în afara Turciei, să se întoarcă o vreme la post”, se arată într-un comunicat al MAE turc.

Olanda i-a interzis sâmbătă dimineaţa avionului ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu să aterizeze la Rottterdam – cea mai recentă dovadă a tensiunilor diplomatice generate între Ankara şi Occident de campania pentru un referendum de extindere a prerogativelor preşedintelui.

“Sunt vestigii ale nazismului, sunt fascişti”, a declarat preşedintele turc în replică. “Puteţi să îi interziceţi ministrului nostru de Externe să zboare, dar, începând de acum, să vedem cum vor ateriza zborurile voastre în Turcia”, a adăugat el.

Potrivit DPA, Ankara ia în calcul posibilitatea de a le interzice diplomaţilor olandezi accesul în Turcia. De asemenea, Ankara l-a convocat pe însărcinatul olandez cu afaceri la Ministerul de Externe.

Premierul olandez Mark Rutte i-a atras atenţia cu lui Erdogan că “întrece limita”.

În cursul serii, ministrul pentru Familie a ajuns cu maşina la Rotterdam, dar a fost oprită să intre în Consulat şi a fost escortată la graniţa cu Germania.

Incidentul a dus la izbucnirea unui miting violent în faţa Consulatului Turciei la Rotterdam.

De asemenea, manifestanţi turci au aruncat cu ouă şi portocale în Consulatul Olandei la Istanbul şi în Ambasada Olandei la Ankara. Ambele fuseseră închise din motive de siguranţă.

Între timp, hotelul din Zurich, Elveţia, unde Cavusoglu urma să participe duminică la un eveniment de campanie, a anulat rezervarea.

Şeful diplomaţiei turce va participa, însă, la un alt eveniment organizat la Metz, în Franţa.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult