Acasa InternationalExterne Turcinov vrea instituirea legii marţiale în estul Ucrainei

Turcinov vrea instituirea legii marţiale în estul Ucrainei

scris de S. P.
2 afisari

Preşedintele interimar ucrainean propune Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare instituirea legii marţiale în regiunile Doneţk şi Lugansk.

Oleksandr Turcinov Oleksandr Turcinov propune instituirea legii marţiale în estul Ucrainei

Oleksandr Turcinov Oleksandr Turcinov propune instituirea legii marţiale în estul Ucrainei (foto: bzi.ro)

Oleksandr Turcinov a ordonat secretarului Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare (SNBO), Andrei Parubii, să examineze în regim de urgenţă propunerea de a institui legea marţială în regiunile Doneţk şi Lugansk (est), relatează agenţia Interfax Ucraina.

„În conformitate cu articolele 106 şi 112 din Constituţia Ucrainei, ordon SNBO, în comun cu Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Serviciile de Securitate şi Serviciul Vamal, să examineze în regim de urgenţă necesitatea de a institui legea marţială în regiunile Doneţk şi Lugansk, unde se desfăşoară operaţiunea antiteroristă”, potrivit unui ordin semnat de Turcinov şi publicat marţi seara pe site-ul Preşedinţiei.

Instituirea legii marţiale, „ar împiedica şi ar opri evoluţia conflictului armat pe teritoriul Ucrainei. În acest mod vom putea evita moartea în masă a populaţiei paşnice şi a militarilor, precum şi a reprezentanţilor forţelor de ordine. Astfel vom asigura stabilizarea situaţiei şi revenirea la o activitate normală în aceste regiuni”, subliniază Turcinov.

Ministrul Apărării, Mihailo Koval, a declarat vineri că militarii ucraineni au „curăţat complet” o parte din estul ţării de insurgenţi proruşi.

Peste 200 de persoane – militari ucraineni, separatişti şi civili – au fost ucise în operaţiunea „antiteroristă” lansată de către puterea ucraineană la 13 aprilie cu scopul de a înăbuşi insurecţia armată prorusă în regiunile Doneţk şi Lugansk.

Recent, armata ucraineană a decis suplimentarea trupelor şi a echipamentelor de luptă la frontiera cu Rusia şi la graniţa cu regiunea separatistă moldoveană Transnistria, scrie Mediafax.

33 comentarii

UnUL 04-06-2014 - 09:06

Fascist ești, Bulișor! Scuze: tu ești comunist sadea, nu poți fi fascist.
P.S. Da, avem teritorii care aparțin de drept României înglobate în Ucraina, dar Ucraina nu are nicio vină pentru asta. Și nu ruperea în bucăți a Ucrainei e soluția pentru problemele noastre.

BULA 04-06-2014 - 09:13

Daca ucrainienii stiu ca detin parti din teritoriul Romaniei, de ce nu fac bine sa la restituie ? Au luat si Insula Serpilor, cu ajutorul presiunilor facute de evreimea internationala si prin tradarea lui Emil Constantinescu (basarabean)si a nepotului evreului Silviu Brucan.

UnUL 04-06-2014 - 09:44

Ai văzut vreodată țară care să cedeze bucăți din teritoriul său altor țări în virtutea unor drepturi istorice? Hai să fim serioși !

Mircea 04-06-2014 - 12:23

Ucrinienii (atunci faceau parte din URSS) au luat insula Serpilor in bazaa unui proces verbal semnat de un secretar de stat desemnat de catre guvernul roman. Cred ca iti dai seama ca secretarul respectiv nu a semnat de capul lui, dovada fiind faptul ca nimeni nu l-a acuzat de nimic. Inainte de a fi acceptati in NATO si apoi in UE noi am recunoscut de drept (ceeace aparea de fapt pe toate hartile) ca insula nu ne apartine deci nu avem pretentii teritoriale fata de vecini. In contrapartida ukrainienii au acceptat arbitrajul international si ne-au cedat un teritoriu imens din platoul continental fara sa ne ameninte cu „termonuclearele” lor. Era mai bine daca Emil Constantinescu „nu trada” iar acuma schimbam si noi leii pe ruble asa cum fac cei din Crimeea ?
Crimeea a fost mutata de rusi (in cadrul URSS) de la Rusia la Ukraina dar in fond era doar o mutare pe harta, Crimeea raminea tot in URSS. Imagineaza-ti ca jud. Olt e mutat azi in componenta regiunii vest-Banat. Oltenii tot in Romania ramin. Abia cind regiunea vest-Banat o sa se trezeasca peste noapte cu separatisti sirbi inarmati care o sa ceara alipirea regiunii la Serbia mama, oltenii s-ar putea sa ceara un referendum sub protectia mitralierelor armatei romane. Evitarea acestei pure ipoteze este in curs de rezolvare prin cererea Serbiei de aderare la UE.

Mircea 04-06-2014 - 12:24

Incerc sa-i raspund lui BULA dar vad ca nu-mi iese.

digital 04-06-2014 - 12:27

se vede că ți-au cam tras-o dinți ofițerii ăia de le scriai caietele!!!!

urbos 04-06-2014 - 12:28

Ce paralele de imbecil face labagiul fiu de catea „Mircea”, sa mori de ras. Du-te in mortii ma-tii cu Ucraina ta. E PA vierme, prafu se va alege de jegul ala de tara artificiala. La rusi cu totul!

UnUL 04-06-2014 - 09:49

„Ce înțelegi prin „ordin”; Salaud? „Ordin”=„poruncă” sau „ordin”= „organizație”? Oricum, n-are nicio noimă ce spui. Dacă ar fi cum spui, palestinienii ar trebui să renunțe la Ierusalim, kosovarii să ceară reîntoarcerea la Serbia (Kosovo a fost leagănul statului Sârb), problema Nagorno-Karabah să se rezolve pe cale amiabilă, Ucraina să retrocedeze Lvovul (unde aproape nu mai există polonezi!) Poloniei, Rusia să restituie Crimeea tătarilor, etc.

UnUL 04-06-2014 - 09:51

P.S. Și cine mi-ar fi poruncit să apăr interese străine României, mă rog, și cu ce argumente m-ar fi putut convinge să o fac?

mircea 04-06-2014 - 11:27

Bravo voi a-ti inventat micul-malau Joyanus Kalus care-l inlocuieste pa marele-nimic Antonescu

UnUL 04-06-2014 - 11:58

@mircea
„AȚI inventat”, fără cratimă, nătărăule.
Și, nu, nimeni nu a „inventat” nimic în chestiunea asta.

jan dinu 04-06-2014 - 09:11

Te credeam mai — realist — NU Ucraina este mostenitoarea URSS-ului
Rus moscowit care shi dupa caderea bolsevica in 1992 inca zace in
gindurile clasice de-a fi putere (shi ceva mai mult ) Timpurile alea au trecut
shi muscali au ajuns acolo unde le este locul : O benzinarie condusa de
oligarhi pina cind seaca pamintul !
Ucraina a ales — Calea Europeana (fascista dupa tine ) …shi Russia
merge spre Asia Chinei …Le urez succes !
Nordul Bucovinei ucrainiene l-a cam dat Constantinescu … dupa cum stii!
NU umbla cu smecherii : Muscalii tot muscali ramin cu tezaurul romanesc !
JD-USA

BULA 04-06-2014 - 09:21

Ucraina detine arme nucleare. Specialistii in asa ceva de acolo erau, pe vremea URSS-ului. De asta si Rusia a facut un pas inapoi.
O sa o luati voi in botic de la ucrainieni, ca sunt bine calificati in fabricarea camerelor de gazare si a cuptoarelor. Cred ca iti amintesti ca prin anii ’90 ucrainienii au doborat in Marea Neagra un avion de pasageri care venea din Israel, pentru ca nationalistii ucrainieni au vrut sa le serveasca o lectie evreilor. Se zvonea, la vremea aia, ca evreii ar fi avut pretentii la Peninsula Crimeea, ca cica ar detine docomente in arhivele din Venetia, ca nu stiu prin ce secol ei ar fi cumparat Crimeea, bucata cu bucata.

jan dinu 04-06-2014 - 09:31

Crimeia – se oficializeaza pe „tacute „ca parte a Russiei .
fara a deranja vestul cu aceasta – achizitie – !
Cu aproape 40milioane de noi veniti in UE ( cu foamea care o au )
alti estici deja in system vor avea de suferit pe piatza muncii daca
primesc „cale libera ” in vest. Dar este shi un avantaj al europenilor cu
expandarea pietei de desfacere spre est !
Produseleucrainiene nu sunt competitive shi pot recuperera
doar cu ‘asociere cu vestul ” renuntind la protectia interna …
Cistigatori raminem noi americani ..care suntem mai aproape de
Moskova lu Putin !…
JD-USA

UnUL 04-06-2014 - 09:41

Bulă, Ucraina NU deține arme nucleare, a renunțat la ele, cum ar trebui să știi.
„Daca Ucraina nu ar fi renuntat la armele sale nucleare, acum Moscova nu ar mai fi fost atat de curajoasa. Ucraina, fara arme nucleare, este pentru Moscova ca o poarta deschisa, scrie presa germana. Iranul a intuit aceste miscari geopolitice si si-a luat masurile de precautie. Israelul, de asemenea.
In octombrie 2011, in Rusia a fost distrus ultimul focos nuclear ucrainean. In acest fel a fost indeplinit un alt scop al miscarii pacifiste de la acea vreme: o alta tara se transforma intr-o zona fara armament nuclear.
Inainte de acest moment, au fost perioade in care Ucraina detinea al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume, scrie jurnalistul Hannes Stein pentru Die Welt si citat de Deutsche Welle. Astazi, multi ucraineni regreta, probabil, aceasta putere pierduta.
Daca in acele vremuri Ucraina nu ar fi respectat tratatele incheiate in timpul Razboiului Rece, intre SUA si URSS, si daca nu ar fi renuntat la armele sale nucleare, astazi ar fi avut la dispozitie ceva care, cu siguranta, ar fi speriat Moscova. Ucraina ar fi putut decide singura catre ce uniune militara sau politica sa-si indrepte atentia.”
ziare.com/articole/rusia+arme+nucleare

BULA 04-06-2014 - 10:26

Asa zic ei, ca nu mai au arme nucleare, dar in realitate sa fii convins ca si-au facut cateva din fiecare tip, sa nu-si piarda antrenamentul. Ar fi si prosti daca n-ar avea. Know-how au, plutoniu au, deci exista si bombite ascunse pe undeva.

UnUL 04-06-2014 - 11:13

Iar scenarită, nea Bulă?

BULA 04-06-2014 - 12:33

Astia pot sa faca bombele atomice la fel de usor cum face nevasta-mea gogosile. Si daca pot, inseamna ca probabilitatea sa le aiba e de 99,99999%.

BULA 04-06-2014 - 12:38

Marionetele care conduc Ucraina se pregatesc de multa vreme pentru o posibila confruntare cu Rusia. Nu cred ca actioneaza fara un plan. Sunt dirijate de SUA.
Chestia nasoala e ca ne expun pe noi, sa ne fie trimisi copiii pe frontul rusesc, sau sa dea cu nuclearele si sa o patim ca la Cernobal.

Mircea 04-06-2014 - 12:43

BULA
„Marionetele” care conduc Ukraina au trecut acum prin vot si votul masiv nu a fost pentru Rusia. Si mai lasa nuclearele alea ca nu mai bagi spaima nici in babe.

Mircea 04-06-2014 - 12:44

BULA
Ramii la gogosile doamnei, sunt mai bune precis decit ale tale.

CONGO 04-06-2014 - 10:39

RUSSIA STA DIN CE IN CE MAI PROASTA

People’s views of Russia have strongly deteriorated since last year, according to the latest 24-country poll for the BBC World Service.

The poll, which was mostly conducted before the crisis in Crimea, showed people were more negative about Russia in the past year than they had been at any time since the poll began in 2005.

Negative views of Russia now average 45% across the countries polled. They largely outweigh positive views (31%), and have gone up four points since 2013.

digital 04-06-2014 - 12:00

scrie-n russă mă ..llă!

UnUL 04-06-2014 - 12:02

Tot tâmpit și mârlan, Degețel?

digital 04-06-2014 - 12:03

păi de ce nu scrie pentru rușii lui?!

Mircea 04-06-2014 - 10:42

BULA
„O Ucraina facuta tandari e de preferat !” Pentru cine ? Poate pentru rusi. Tu ai auzit de proverbul „Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face” ?
Pentru Romania e preferabila o Ukraina puternica, orientata spre vest, care accepta normele si principiile UE si care o sa fie in UE si apoi in mod sigur si in NATO. Ukraina asta o sa intre inUE si NATO DUPA CE ISI REZOLVA TOATE DIVERGENTELE TERITORIALE CU VECINII si numai pe baza de CONSENS, deci si cu votul nostru. Ukrainienii au inteles dupa furtul Crimeei care e directia corecta iar noua ne convine chestia asta.

Mircea 04-06-2014 - 10:46

Noi daca avem un minim de creier ar trebui sa fim ultimii care doresc spargerea unei tari in tandari. Incearca sa gindesti si de ce.

urbos 04-06-2014 - 11:59

Ia uite pe labagiul fiu de catea ucraineana „Mircea” cum sare din cotet sa-si apere neamu imputit. Iesi in mortii ma-tii cu Ucraina ta cu tot! Ucraina la furnal!

UnUL 04-06-2014 - 12:01

@C u r bubos
Labagiu, fiu de cățea și împuțit ești tu, gunoiule.

BULA 04-06-2014 - 10:59

Ucraina e cel mai mare pericol extern la adresa Romaniei. Si ungurii fac gat, dar n-au forta Ucrainei.
Ucraina e prea mare si trebuie sa fie maruntita.

Mircea 04-06-2014 - 12:25

postarea
04-06-2014 at 12:23
e pentru BULA.

Mircea 04-06-2014 - 12:28

SI POSTAREA
04-06-2014 at 10:46 e tot pentru BULA dar vad ca se taie la greu si nimic nu mai e in ordine. Sper sa nu-mi apara comentariul la alt ziar ca aici nimic nu mai e clar.

Mircea 04-06-2014 - 13:31

Preşedintele american Barack Obama s-a întâlnit cu noul preşedinte ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, pe care îl consideră o „alegere înţeleaptă” pentru a conduce ţara.

El a promis Kievului un ajutor militar mai mare în vederea îndepărtării ameninţărilor la adresa securităţii Ucrainei din partea separatiştilor susţinuţi de Rusia, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult