Acasa InternationalExterne Ucigașul lui Osama ben Laden a ieșit din anonimat

Ucigașul lui Osama ben Laden a ieșit din anonimat

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Robert O’Neill, fost militar Navy SEAL, a ieşit din umbră joi, 6 noiembrie, şi a declarat în mod public că el este cel care l-a ucis pe Osama ben Laden.

Ucigașul lui Osama ben Laden a ieșit din anonimat

Ucigașul lui Osama ben Laden a ieșit din anonimat

Într-un interviu pentru Washington Post, Robert O’Neill, în vârstă de 38 de ani, a declarat că el este cel care l-a ucis, cu un glonţ în cap, pe liderul reţelei teroriste Al-Qaida, pe 2 mai 2011, într-un raid, în urma unui transport cu elicopterul, la Abbottabad în Pakistan. Fostul militar de elită a declarat pentru cotidianul american că a decis să-şi spună numele în urma unei scurgeri de informaţii orchestrate de SOFREP, un site al foştilor membri SEAL.

Această scurgere este, la rândul ei, un protest faţă de difuzarea anunţată de către postul Fox News, pentru 11 şi 12 noiembrie, a documentarului intitulat „The Man who Killed Osama ben Laden„, în care acesta se deconspiră singur. Este cunoscut faptul că Membrii Navy Seal sunt obligaţi să păstreze secretul cel mai strict asupra misiunilor pe care le efectuează.

Povestind raidul, Robert O’Neill, decorat în mai multe rânduri, a declarat că alţi doi militari au tras focuri de armă. El era al doilea în comando atunci când a fost luată cu asalt camera lui ben Laden, a spus el. Liderul Al-Qaida a apărut pentru un moment la uşă, dar militarul care era primul ar fi ratat ţinta. „Am trecut în faţa lui pentru a intra în cameră chiar în dreptul uşii”, spune O’Neill. „Ben Laden era deja în picioare. Avea mâinile pe umerii unei femei şi o împingea în faţă”, adaugă el. Fostul militar a precizat că a putut să-l identifice în mod clar pe liderul terorist cu ajutorul dispozitivului de vedere pe timpul nopţii şi a tras. El a adăugat că era evident că ben Laden era mort, deoarece i-a „explodat” capul.

Identitatea fostului militar a fost confirmată de doi membri ai comandoului. În Washington Post se menționează că O’Neill s-a întrebat mult timp dacă să-şi dezvăluie numele, care circula deja în mediile militare şi de la Congres şi era cunoscut de cel puţin două instituţii de presă. El s-a hotărât să iasă din umbră de teamă să nu fie desconspirat de alţii şi după ce s-a întâlnit cu victime ale atentatelor comise pe 11 septembrie 2001 la World Trade Center, la New York. „Familiile mi-au spus că (moartea lui ben Laden) le-a adus puţină alinare”, a declarat O’Neill.

Ieşirea din anonimat nu este tocmai pe gustul superiorilor. Comandantul Navy SEAL, contraamiralul Brian Losey, a adresat la începutul săptămânii un avertisment dur celor care încalcă tradiţia secretului acestei forţe publicând memorii sau stând de vorbă cu presa despre misiunile lor secrete. Raidul efectuat în 2011 pentru eliminarea lui Osama ben Laden, care era la acea vreme cel mai căutat om din lume, a atras o imensă curiozitate a publicului şi presei faţă de Navy SEAL, conform mediafax. La momentul raidului, O’Neill avea 15 ani de experienţă alături de membrii SEAL şi opera deja în cadrul celebrei Team Six.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult