Acasa InternationalExterne Ucraina a rupt relaţiile cu Coreea de Nord, după ce Phenianul a recunoscut republicile separatiste Donețk și Lugansk

Ucraina a rupt relaţiile cu Coreea de Nord, după ce Phenianul a recunoscut republicile separatiste Donețk și Lugansk

scris de Misu Andrei
52 Afisari

Ucraina a rupt miercuri relaţiile diplomatice cu Coreea de Nord, după ce regimul de la Phenian a anunțat recunoașterea celor două republici separatiste din estul Ucrainei – Doneţk şi Lugansk.

Ucraina: Victorie zdrobitoare a partidelor proeuropene

„Considerăm că această decizie este o tentativă a Phenianului de a submina suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a precizat Ministerul Afacerilor Eextern ucrainean într-un comunicat citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Coreea de Nord a recunoscut miercuri două „republici populare” separatiste proruse din estul Ucrainei drept state independente. Această recunoaştere ar fi a treia, după cea din partea Siriei, la sfârşitul lui iunie, şi cea din partea Rusiei, cu câteva zile înainte ca Moscova să-şi lanseze ofensiva împotriva Ucrainei, în februarie.

„Reprezentanţa diplomatică” a separatiştilor la Moscova a difuzat pe Telegram o fotografie cu reprezentanta sa, Olga Makeeva, primind ceea ce ea prezintă a fi o scrisoare de recunoaştere din mâinile ambasadorului nord-coreean Sin Hong Chol.

Cu puţin timp înainte de aceasta, liderul teritoriului separatist Doneţk, Denis Puşilin, a anunţat această recunoaştere din partea autorităţilor nord-coreene.

„Statutul internaţional al Republicii Populare Doneţk continuă să se întărească”, a spus el. „Aceasta este o nouă victorie pentru diplomaţia noastră”, a adăugat el pentru AFP.

Ambasada Coreei de Nord la Moscova a confirmat că a recunoscut miercuri independenţa ambelor entităţi teritoriale, Doneţk şi Lugansk, a informat mai târziu agenţia de presă TASS.

Rusia şi-a justificat ofensiva militară împotriva Ucrainei prin necesitatea de a apăra aceste entităţi separatiste din estul ţării.

Moscova este considerată de Occident, în pofida infirmărilor sale, instigatoarea acestor mişcări separatiste în 2014, în urma anexării de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult