Acasa InternationalExterne Ucraina: Abrogarea legii limbilor minoritǎților supǎrǎ Rusia

Ucraina: Abrogarea legii limbilor minoritǎților supǎrǎ Rusia

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Consilierul Kremlinului pentru drepturile omului Vladimir Lukin pune în discuţie dreptul Parlamentului ucrainean de a abroga statutul de limbă regională al limbii ruse în regiuni din Ucraina.

Ucraina: Abrogarea legii limbilor minoritǎților supǎrǎ Rusia (foto:guardiantv.com)

„Din câte înţeleg, rusa a fost declarată limbă regională de către autorităţile regionale şi nu ştiu dacă autorităţile centrale pot interveni în afacerile regiunilor”, a declarat Lukin, duminică, 23 februarie. „În orice caz, asemenea decizii nu vor reuşi să promoveze contacte ori să îmbunătăţească înţelegerea între oameni”, a declarat Lukin, referindu-se la decizia Parlamentului ucrainean de a abroga o lege cu privire la limba de stat în Ucraina. În baza acestei legi, rusa a dobândit statutul de limbă regională în zone în care este prima limbă pentru cel puţin zece la sută din populaţie. Legea a intrat în vigoare în august 2012. Potrivit unor date oficiale, rusa a fost recunoscută ca limbă regională în 13 dintre cele 27 de regiuni ucrainene.

Parlamentul ucrainean a abrogat duminică o lege adoptată în 2012, în mandatul lui Viktor Ianukovici, care stabilea cadrul legal pentru o extindere a folosirii limbilor minorităţilor şi care a a permis utilizarea rusei ca limbă regională în estul ţării. Textul permitea utilizarea limbii ruse în afaceri, în şcoli, dar şi în alte domenii. Adoptarea legii a fost unul dintre punctele importante ale campaniei lui Ianukovici, destituit sâmbătă din funcţia de preşedinte al ţării. El s-a angajat în campania pentru alegeri prezidenţiale să răstoarne o politică de promovare a limbii ucrainene ca singura limbă în ţară de către fostul preşedinte Viktor Iuşcenko.

Legea prevedea că limba ucraineană este singura limbă de stat şi că, pe teritoriul Ucrainei, este garantată utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldovenească, română, rusă, belarusă, bulgară, armeană, găgăuză, germană, greacă modernă, poloneză, slovacă, maghiară. Ministerul român al Afacerilor Externe reacţiona, la vremea respectivă, afirmând că România nu acceptă existenţa unei limbi moldoveneşti, referindu-se la legea aflată în dezbatere parlamentară în Ucraina care făcea distincţie între limba română şi cea moldovenească.

9 comentarii

Mircea 24-02-2014 - 09:00

Abrogarea legii are ca tinta tocmai Rusia. Daca Ukraina isi mentine dorinta de a intra in UE atunci legea asta trebuie schimbata din nou.

pathfinder 24-02-2014 - 09:36

Astia-s pusi pe fapte mari. 🙂
Deocamdata nu prea stiu ce fac.
UE?!?

pathfinder 24-02-2014 - 09:30

🙂
Doresti ceva?

Mircea 24-02-2014 - 09:42

Ce poate sa doreasca un troll ? Deocamdata e mirat ca antibasistul face ceva in botul lui. Simpatici, nu-i asa ?

UnUL 24-02-2014 - 09:44

Domnule Pathfinder, iar pui întrebări încuietoare. Cei doi cretini care umblă mereu în tandem ca milițienii de pe vremuri, unul știind să scrie și celălalt să citească habar n-au ce doresc – și n-au știut niciodată. Așa că nu le cere să explice!

pathfinder 24-02-2014 - 09:59

Au inceput sa se certe: cine o are mai mare!
Sau, ma rog, care e mai antibasist…

un roman 24-02-2014 - 13:48

Hopa. Daca e asa, abrogarea se va aplica si limbii romane care a fost declarata limba oficiala in unele localitati din zona Cernauti, si Buceag.

pathfinder 24-02-2014 - 14:04

Da.
Din pacate.

digital 24-02-2014 - 14:01

asta da, lovitură de stat!reușită!
nu ca și la noi cu băsexu în 2012!
pe ăsta care era împotriva secesiunii țării și garanta utilizarea limbilor regionale ca recunoaștere a democrației într-un stat de drept, l-au mazilit urgent, pe kior l-au salvat întru mântuirea UE!
să vomiți, de scârbă, nu alta, pe steagul înstelat!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult