Acasa InternationalExterne Ucraina alege intre Putin si Medvedev

Ucraina alege intre Putin si Medvedev

scris de Ziua Veche
0 afisari

Iulia Timosenko si Viktor Ianukovici se vor infrunta duminica, 7 februarie, in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Ucraina, dupa o campanie electorala tensionata, marcata de acuzatii reciproce dure. Ambii candidati se afla in gratiile Moscovei – Iulia Timosenko avand mai multe intalniri cu premierul rus Vladimir Putin, iar Viktor Ianukovici avand contacte cu presedintele rus Dmitri Medvedev.

Potrivit rezultatelor oficiale, in primul tur liderul Partidului Regiunilor a obtinut 35,32 % din voturi, in timp ce Timosenko a obtinut doar 25,05 %. Actualul lider la Kiev, Viktor Iuscenko a suferit o infrangere umilitoare, fiind votat de doar 5,45 % din ucraineni. Premierul Iulia Timosenko a declarat vineri ca Viktor Ianukovici este o marioneta a oamenilor de afaceri importanti din Ucraina. Anterior, Timosenko a anuntat ca va organiza ample manifestatii de strada in cazul in care scrutinul de duminica va fi fraudat de contracandidatul sau. Ea a mai adugat ca Ianukovici ar putea incerca sa preia puterea cu forta, dar se va confrunta cu o miscare de rezistenta mai puternica decat „revolutia portocalie din 2004”.

 

Mai mult, la inceputul saptamanii, Timosenko a promis ca in cazul in care va castiga alegerile prezidentiale, va obtine revizuirea deciziei Curtii Internationale de Justitie (CIJ) de la Haga, privind delimitarea platoului continental si a zonelor economice ale Ucrainei si Romaniei in Marea Neagra. Cu doar trei zile inaintea scrutinului de duminica, presedintele Viktor Iuscenko a aprobat modificarea legislatiei electorale. Respectivul amendament permite inceperea numaratorii voturilor in sectiile de votare din tara, indiferent daca reprezentantii celor doi candidati sunt prezenti sau nu. Iulia Timosenko a declarat ca aceasta modificare le va permite sustinatorilor contracandidatului sau sa fraudeze alegerile. In replica, Ianukovici, care a fost mai rezervat in declaratii, a caracterizat majoritatea acuzatiilor premierului drept „isterice”, precizand ca acestea sunt „o dovada a neputintei sale si un semnal clar ca va pierde”. Acesta a ma adaugat ca persoanele care ar participa la eventualele manifestatii nu sunt altceva decat „o mana de suporteri ai armelor favorite ale Iuliei Timosenko – mizeria, minciuna si calomnia”.

 

Toate drumurile duc la Moscova

Presa ucraineana sustine ca Ianukovici ar fi favorit, dar indiferent de rezultatul scrutinului de duminica, majoritatea analistilor sunt de parere ca acesta va marca caderea Ucrainei in sfera de influenta a Rusiei. In 2004, Viktor Iuscenko a fost sustinut in primul tur al alegerilor prezidentiale de presedintele Vladimir Putin. Potrivit BBC, desi de aceasta data Moscova nu l-a sustinut public pe niciunul dintre candidati, ea a dat de inteles ca si-ar dori inlaturarea lui Iuscenko. Totusi, in luna decembrie 2009, in cadrul discursului anual catre natiune, Putin a caracterizat-o pe Iulia Timosenko ca fiind o femeie cu care se pot face afaceri si a vorbit despre relatiile stranse dintre Rusia Unita (partidul aflat la guvernare) si Partidul Regiunilor, care-l sustine pe Ianukovici. Ulterior, Kremlinul s-a orientat catre actualul premier, Iulia Timosenko.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult