Acasa InternationalExterne Ucraina ar vrea normalizarea relaţiilor cu România. Cu minoritatea română cum rămâne?

Ucraina ar vrea normalizarea relaţiilor cu România. Cu minoritatea română cum rămâne?

scris de M.A.B.
20 afisari

Rada Supremă a Ucrainei susţine că acordă o deosebită importanţă normalizării relaţiilor cu România. Însă, apare o întrebare: Cum rămâne cu minoritatea română?

Romania si UcrainaMesajul i-a fost transmis joi de către preşedintele acestui for legislativ, Volodimir Litvin, ministrului român de externe Teodor Baconschi, aflat în vizită oficială la Kiev. „Sunt convins că în spatele problemelor care există trebuie să vedem contextul real. (…) Soarta a decis pentru noi să avem relaţii prietenoase”, a declarat Volodimir Litvin, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, el a constatat că relaţiile la nivel interparlamentar sunt precare şi şi-a exprimat interesul pentru consolidarea contactelor cu legiuitorii de la Bucureşti. „Există anumite contacte la nivelul unor grupuri de lucru. Cred totuşi că avem nevoie de un sistem de cooperare bine pus la punct”, a adăugat preşedintele legislativivului ucrainean.

El a mai spus că Rada Supremă (Parlamentul) aşteaptă cu interes vizita preşedintelui Senatului României Mircea Geoană, dar a arătat că în contextul problemelor existente la Bucureşti întâlnirea ar putea fi amânată. „Înţelegem acest lucru, dar ne dorim ca o asemenea vizită să aibă loc”, a mai spus Litvin.

Baconschi, la Kiev

Ministrul român al afacerilor externe, Teodor Baconschi, a declarat miercuri, într-un interviu pentru Agerpres, că România şi Ucraina s-au angajat să construiască o bună vecinătate autentică şi să rezolve, prin cooperare, problemele bilaterale moştenite sau apărute în timp.

Şeful diplomaţiei române a afirmat că Bucureştiul şi Kievul trebuie să aibă dorinţa reală de a impulsiona relaţiile bilaterale. Ministrul Baconschi a vorbit despre modul în care proiectul Bâstroe afectează relaţia dintre cele două state şi a propus soluţii la problemele cu care se confruntă minorităţile română şi ucraineană din cele două ţări. Totodată, referindu-se la situaţia politică de la Kiev, ministrul Baconschi şi-a exprimat speranţa că autorităţile ucrainene vor implementa rapid acele măsuri care să restabilească încrederea partenerilor din UE în capacitatea Ucrainei de a consolida statul de drept.

Peste jumătate de milion de români

Potrivit datelor oficiale de la Kiev, comunitatea românofonă din Ucraina reprezină a treia etnie a ţării după numărul de locuitori. În jur de 410.000 de românofoni trăiesc în Ucraina, în principal în regiunile Cernăuţi, Transcarpatia (Maramureşul istoric) şi Odesa: 151.000 de români şi 258.600 de “moldoveni”. Însă reprezentanţii comunităţii româneşti din Ucraina susţin că este vorba despre mai mult de jumătate de milion, însă, din cauza politicilor Kievului, mulţi preferă să se declare ucraineni sau ruşi.

Legislaţia ucraineană garantează doar la nivel declarativ învăţământul în limba maternă, remarcându-se o preocupare a autorităţilor de promovare a limbii de stat în sistemul educativ. În majoritatea covârşitoare a localităţilor cu populaţie majoritar românească nu există şcoli în limba maternă. Românii din Ucraina beneficiază de publicaţii şi emisiuni în limba română, dar calitatea, distribuţia sau ora de difuzare sunt de cele mai multe ori neadecvate.

Cu excepţia bisericii din satul Camuşovca (regiunea Odesa), care se află sub jurisdicţia Patriarhiei României, restul parohiilor comunităţilor româneşti sunt subordonate Patriarhiei Moscovei, unde slujba religiuoasă se oficiază în limba rusă.

În consecinţă, printre problemele cu care se confrunta numeroasa minoritate română din Ucraina se numara accesul la invatamantul in limba materna, utilizarea oficiala a limbii romane in administratie si in justitie, finantarea activitatilor asociatiilor minoritatii romane, media in limba romana, pastrarea identitatii religioase, reprezentarea la nivelul administratiei, lipsa reprezentarii parlamentare, retrocedarea proprietatilor care au apartinut comunitatii romanesti.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult