Acasa InternationalExterne Ucraina: Armistițiul a fost ȋncǎlcat de manifestanți

Ucraina: Armistițiul a fost ȋncǎlcat de manifestanți

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Ziua de joi, 20 februarie, care urma să fie una de reculegere în memoria victimelor violențelor, a început prin încălcarea armistițiului convenit între Viktor Ianukovici și liderii opoziției.

Ucraina: Armistițiul a fost ȋncǎlcat de manifestanți (foto:nouarepublica.ro)

De la geamurile clădirii Conservatorului, situat chiar în Piața Independenței, se trag focuri de armă asupra polițiștilor și trupelor speciale Berkut din piață, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne joi dimineață, potrivit informațiilor Ria Novosti prezentate de Agerpres. Până acum, cel puțin 20 de polițiști au fost răniți, cărora li se acorda asistență medicală. „De la ferestrele Conservatorului, din Piața Independenței, se trag focuri de armă în direcția forțelor de ordine”, menționa un comunicat al serviciului de presă al Ministerului de Interne al Ucrainei, în jurul orei locale 08h15, în care se afirma că patru polițiști au fost răniți. Ulterior, numărul polițiștilor răniți a crescut la 20. În acest context, agenția Interfax a relatat din Kiev că în clădirea Conservatorului acționează un lunetist.

Ciocnirile între radicali și polițiști s-au reluat joi dimineață în apropiere de Palatul Octombrie din centrul Kievului, după cum se poate vedea în imaginile difuzate de televiziunea ucraineană Inter, citată de Ria Novosti. În jurul clădirii situate pe strada Institutskaia, lângă Piața Independenței, se aud focuri de arme, se aruncă petarde, iar fumul se ridică spre cer. Prin difuzor s-a anunțat că este nevoie urgentă de o ambulanță întrucât la Casa Sindicatelor, ocupată de manifestanți, există răniți.

Susținătorii opoziției radicale au incendiat un tun de apă al poliției antirevoltă în centrul Kievului. După cum relatat anterior Ria Novosti, activiștii, care continuă să se opună forțelor de ordine, au trecut la ofensivă. Protestatarii au început să avanseze în direcția cordonului de scutieri, aruncând petarde și pietre. Trupele speciale Berkut au început să se retragă spre strada Institutskaia.

Unele agenții de presă ucrainene au relatat că mișcări ale trupelor speciale Berkut au fost observate în jurul clădirii parlamentului. Conform unui bilanț reactualizat al victimelor violențelor de la Kiev, care au reizbucnit cu o intensitate fără precedent marți, cel puțin 28 de persoane și-au pierdut viața în confruntări, între care 10 polițiști.

4 comentarii

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 20-02-2014 - 20:01

„ARmistitiul” e cea mai otravita strategie de a anihila o miscare pop.ulara. Armistitiu nu inseamna nimic altceva decit o perioada de liniste, perioada in care serviciile secrete vineaza capii miscarii si le aresteaza, le anihileaza pentru ca manifestantii sa-si piarda nucleul si astfel miscarea lor sa fie decimata. Trebuie sa fii prost sa iei de buna o chestie ca asta. Asa a vrut si Iliescu in 1990, imediat dupa revolta din decembrie, si a dat prima lege a cpun-ului de-atunci, cum ca sunt interzise manifestatiile in strada, si orice forma de protest sa se desfasoare NUMAI in parcuri dupa ce acestea sunt aprobate de municipalitate. Armistitiul acela a fost fortat de autoritatile de la Kiev si niciunui demonstrant nu i-a trecut prin minte ca l-ar respecta. Despre ce vorbim noi aici ? Nu, domnule, manifestantii de la Kiev trebuie sa continue sa dea cu autoritatile de pamint pina cind isi vor cuceri dreptatea.

urbos 20-02-2014 - 20:27

Asa trebuuie starpit si Basescu cu toata familia lui, cu toate slugile lui.
Sper sa inceapa si la noi, ca nu se mai poate cu naparca securista de la Cotroceni.
Moarte basistilor!

UnUL 20-02-2014 - 21:53

Nu, puișor, moarte cretinilor congenitali ca tine !

urbos 20-02-2014 - 22:10

Hai iesiti in piata vierme, ia-l si pe rujat, ca vad ca-i place ideea. Sa vedem cati sinteti scarbelor, si sa va dam foc.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult