Acasa InternationalExterne Ucraina: Armistițiu „onorat” cu exerciții militare ȋn Vest și ȋncǎlcari repetate ȋn Est

Ucraina: Armistițiu „onorat” cu exerciții militare ȋn Vest și ȋncǎlcari repetate ȋn Est

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Dupǎ ce separatiștii ar fi ȋncǎlcat de mai multe ori armistițiul, autoritǎțiile de la Kieve au anunțat ȋnceperea unor exerciții militare internaționale ȋn Vest.

Ucraina: Armistițiu „onorat” cu exerciții militare ȋn Vest și ȋncǎlcari repetate ȋn Est (Foto:kyivpost..com)

Ucraina: Armistițiu „onorat” cu exerciții militare ȋn Vest și ȋncǎlcari repetate ȋn Est (Foto:kyivpost..com)

Exerciţii militare internaţionale la care participă 15 ţări, între care și SUA, vor începe luni, 15 septembrie în Ucraina. Exerciţiul se desfăşoarǎ într-o ţară devastată de o rebeliune separatistă prorusă şi o agresiune rusă, pe fondul unui armistițiu ȋncǎlcat tot mai des. De altfel, Kievul a acuzat duminică rebelii proruşi că ameninţă procesul de pace încălcând armistiţiul din estul Ucrainei, în timp ce schimburi de focuri intense între fieful separatiştilor din Doneţk au provocat victime în rândul civililor.

Purtǎtorul de cuvânt militar ucrainean, Volodimir Poliovi, a afirmat cǎ  „Actele teroriştilor ameninţă punerea în aplicare a planului de pace al preşedintelui ucrainean„, acuzȃnd rebelii cǎ atacă posturi de control ale armatei. Purtătorul de cuvânt a făcut acest acuzaţii citând declaraţiile unui lider separatist, Boris Litvinov, care a asigurat duminică, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, că cei doi reprezentanţi ai insurgenţilor au semnat un acord de a nu acţiona decât în calitate de „observatori” şi nu de participanţi direcţi la proces.

Acordul de încetare a focului încheiat pe 5 septembrie, la Minsk, de armata ucraineană și rebelii proruși din estul Ucrainei a fost încă o dată încălcat, duminică în zona aeroportului din Donețk, unde au fost auzite tiruri ale artileriei grele Primăria din Doneţk  a calificat situaţia drept „critică”, declarȃnd duminică seara că bombardamentele au provocat victime în rândul populaţiei, fără alte detalii pentru moment.

Armistiţiul este privit cu neîncredere de occidentali, care îl consideră insuficient pentru a garanta o pace durabilă. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut o rezolvare politică bazată pe „principiul suveranităţii Ucrainei„.Inclus în acordul de încetare a focului, un schimb de prizonieri a avut loc duminică între rebeli şi forţele ucrainene, a anunţat republica separatistă autoproclamată Doneţk, vorbind despre 73 de prizonieri, potrivit mediafax.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult