Acasa InternationalExterne Ucraina: Bătaie între deputaţi după momentul de reculegere

Ucraina: Bătaie între deputaţi după momentul de reculegere

scris de S. P.
2 afisari

Bătaie în parlamentul ucrainean, după interzicerea utilizării forţei împotriva manifestanţilor.

Bătaie în parlamentul ucrainean, după interzicerea utilizării forţei împotriva manifestanţilor

(foto:yle.fi)

Vladimir Râbak, preşedintele Radei Supreme (parlamentul unicameral), a semnat vineri un proiect de rezoluţie, votat joi, care interzice utilizarea forţei împotriva manifestanţilor, informează ITAR-TASS.

El a făcut o declaraţie în acest sens imediat după deschiderea şedinţei în plen, arătându-le deputaţilor documentul şi semnătura sa pe el.  Anunţul a fost întâmpinat cu aplauze.

Înainte de începerea sesiunii, parlamentarii au păstrat un minut de reculegere în memoria celor ucişi în confruntările din timpul demonstraţiilor în masă.

În seara zilei de joi, Rada Supremă – de fapt, facţiunile de opoziţie, deputaţii independenţi şi doar câţiva membri ai comuniştilor şi Partidului Regiunilor, care deţine majoritatea în parlament – a condamnat acţiunile în forţă ale poliţiei, care au condus la pierderea de vieţi omeneşti, şi a interzis desfăşurarea ‘operaţiunii antiteroriste’, anunţate miercuri de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Pentru o rezoluţie în acest sens au votat 236 de deputaţi din cei 238 înregistraţi în sala de şedinţe joi seara.

Potrivit acestui text, SBU, Ministerul de Interne şi alte organizaţii paramilitare trebuie ‘să înceteze imediat folosirea forţei împotriva cetăţenilor din Ucraina’.

Imediat după aceasta, preşedintelui parlamentului a anunţat o pauză în activitatea Radei Supreme până la ora locală 16.00. Parlamentari ai opoziţiei au generat o încăierare cu deputaţi ai puterii, opunându-se întreruperii lucrărilor parlamentului până după prânz.

‘Ruşine!’, au strigat unii dintre ei şi au mers către prezidiu şi tribuna Radei. La microfon s-au auzit cuvinte grele, producându-se şi o încăierare în care au fost implicaţi deputaţii Serghei Paşinski (Batkivşcina) şi Nestor Şufrici (Partidul Regiunilor). Nici joi seara nu a putut fi evitată încăierarea între opoziţie şi putere în cadrul legislativului.

Între timp, parlamentarii puterii fug din Ucraina, luând cu ei familiile şi averea. Numai în decurs de o oră, joi seara, din terminalul VIP al aeroportului Julian au decolat opt chartere şi încă două urmau să plece spre Zurich şi Munchen, potrivit presei apropiate opoziţiei. Informaţiile însă sunt greu de verificat.

Informaţia că preşedintele parlamentului Vladimir Râbak ar fi părăsit deja ţara, împreună cu familia, nu s-a confirmat. După cum s-a putut vedea, el prezidează vineri reuniunea parlamentului de la Kiev., scrie Agerpres.

14 comentarii

Mircea 21-02-2014 - 12:57

Se pare totusi ca parlamentarii ucrainieni au mai mult singe in insatalatie decit parlamentarii romani. Nu spun asta ca vreau bataie si la noi ci spun ca intr-un parlament majoritar se vad si minuni impotriva puterii.

pathfinder 21-02-2014 - 13:11

Coaie nu gluma…
„Între timp, parlamentarii puterii fug din Ucraina, luând cu ei familiile şi averea.”

Mircea 21-02-2014 - 13:42

Sper spre binele lor sa ajunga in tari unde acordurile de extradare au putere mai mica decit banii. Daca se schimba regimul Ukraina are suficienta putere de convingere sa-i aduca inapoi.

pathfinder 21-02-2014 - 13:53

Daca se schimba regimul o sa inceapa aia din est sa se revolte.
Si aia sunt mult mai periculosi.
Oricum o intorci, treaba este foarte-foarte complicata.

Eu am tot prevestit pe forumuri destramarea Ucrainei, dar nu am crezut niciodata, cu adevarat, ca vor fi atat de tampiti incat sa se ajunga pana acolo…

Rusii sugereaza deja o federalizare (de fapt confederalizare) a Ucrainei care va duce la o spargere pasnica…
Va fi interesant.

Trist e ca boul de ministru de externe al Romaniei a gavarit de „integritatea teritoriala” a Ucrainei si dupa aia si-a amintit ca sunt 410.000 de romani acolo…

Si mai trist este ca Romania nu este pregatita pentru ce va urma. Nu a fost pregatita nici pentru ce se intampla acum.
Clasa politica de rahat…

Mircea 21-02-2014 - 14:14

Intr-adevar e greu de prevazut ce o sa fie acolo. Rusii au pierdut prea mult ca sa nu se opuna. In legatura cu clasa noastra politica ai dreptate dar norocul nostru e ca deciziile majore se iau cu aprobarea altora iar politicienii romani sunt mai mult cu gura decit cu faptele.

UnUL 21-02-2014 - 13:47

Domnul Mircea se referea, desigur, la cei care au demisionat din Partidul Regiunilor ca să treacă în baca opoziției, sau de cei 233 (nou am avut un 322 de tristă amintire) care au votat interzicere armelor de foc împotriva manifestanților.

pathfinder 21-02-2014 - 13:56

UnUL-e
E vorba de aia controlati de oligarhi.
Bogatanii isi apara averile. Sau asa cred ei.
Strada insa spune altceva…
Sunt si romani cernauteni in Maidan. 🙂

UnUL 21-02-2014 - 13:59

Ei, chiar toți, toți?

pathfinder 21-02-2014 - 14:08

Scuze, nu am inteles care „toti” 🙂
Lucrez, ascult muzica si postez pe ZV…

UnUL 21-02-2014 - 14:47

Toți sunt controlați de oligarhi? Or mai fi și ceva oameni cinstiți pe acolo.

pathfinder 21-02-2014 - 15:05

Or mai fi…

pathfinder 21-02-2014 - 13:07

Primul pas spre normalizarea situatiei a fost facut de un roman, guvernator al regiunii Cernauti.
Sa nu va luati dupa nume (Myhailo Papiev), asa-i acolo in spatiul fost sovietic, e roman get-beget.
http://www.zorilebucovinei.com/news/show/483/

Se demonstreaza, din nou (si pentru a cata oara?), ca romanii sunt cea mai civilizata populatie de la vest de Viena si, in mod sigur, un element de stabilitate.

Asta in ciuda tuturor „indescifrabilelor” si idiotilor de serviciu…

pathfinder 21-02-2014 - 13:10

Primul pas spre normalizarea situatiei a fost facut de un roman, guvernator al regiunii Cernauti.
Sa nu va luati dupa nume (Myhailo Papiev), asa-i acolo in spatiul fost sovietic, e roman get-beget.
http://www.zorilebucovinei.com/news/show/483/

Se demonstreaza, din nou (si pentru a cata oara?), ca romanii sunt cea mai civilizata pop.ulatie de la vest de Viena si, in mod sigur, un element de stabilitate.

Asta in ciuda tuturor „indescifrabilelor” si idiotilor de serviciu…

pathfinder 21-02-2014 - 13:27

🙂
est de Viena…
Desi ar fi interesant sa fie invers!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult