Acasa InternationalExterne Ucraina: „Coridorul umanitar” propus de Putin e pe placul separatiștilor

Ucraina: „Coridorul umanitar” propus de Putin e pe placul separatiștilor

scris de Z.V.
3 afisari

Propunerea lui Putin de a oferi un „coridor umanitar” militarilor ucrainieni ȋncercuiți a fost primitǎ cu simpatie de cǎtre separatiștii din Donbas.

Ucraina: „Coridorul umanitar” propus de Putin e pe placul separatiștilor (Foto:bbc.co.uk)

Ucraina: „Coridorul umanitar” propus de Putin e pe placul separatiștilor (Foto:bbc.co.uk)

Liderul autoproclamatei republici de la Donețk, Aleksandr Zaharcenko, susține sugestia lui Vladimir Putin, menționȃnd cǎ  „Din respect pentru Vladimir Putin, președintele acestei țări care ne ajută în primul rând moral, suntem gata să le oferim unităților militare ucrainene încercuite ‘coridoare umanitare’, cu condiția ca ei să-și predea armele grele și munițiile, pentru ca aceste arme și muniții să nu mai poată fi folosite împotriva noastră”.

Declarația așa-zisului premier de la Donbas prezentat de postul de televiziune „Rossia 24” a venit dupǎ ce  președintele rus Vladimir Putin le-a cerut separatiștilor ruși, în noaptea dintre joi spre vineri, să deschidă un ‘culoar umanitar’ pentru trupele ucrainene încercuite după ce rebelii au preluat controlul asupra orașului cu importanță strategică Novoazovsk, din estul Ucrainei. „Fac apel la forțele rebele să deschidă un culoar umanitar pentru trupele ucrainene care au fost încercuite, pentru a fi evitate victime inutile și a le oferi șansa să se retragă din zona de operațiuni”, a afirmat Putin, potrivit Agerpres.

De asemenea, Putin le-a cerut separatiștilor proruși să le furnizeze „un ajutor medical” soldaților răniți, adăugând că Rusia „este pregătită și va oferi ajutor umanitar populației din Donbas”. Ȋn pofida acestor acțiune, Rusia este   suspectată de Occidentali și Kiev că îi sprijină pe separatiștii proruși și că a trimis soldați ruși să lupte alături de aceștia. NATO a susținut cǎ Rusia ar fi trimis deja aproape o mie de soldați, ȋn timp ce  60 de tancuri rusești au fost reperate în apropiere de orașul Mariupol, de unde militari ruși și-ar pregăti un nou avanpost pentru a pătrunde în interiorul Ucrainei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult