Acasa InternationalExterne Ucraina doreşte să semneze luna aceasta un acord cu UE

Ucraina doreşte să semneze luna aceasta un acord cu UE

scris de S. P.
0 afisari

Ucraina speră să semneze pe 17 sau 21 martie un acord de asociere cu UE, a declarat duminică ministrul interimar ucrainean de Externe, Andrii Deşciţa.

Andrii Deşciţa, ministrul interimar ucrainean de Externe

Andrii Deşciţa, ministrul interimar ucrainean de Externe (Foto: diez.md)

„Acordul politic de asociere ar putea să fie semnat la 17 sau 21 martie”, a declarat Deşciţa într-un interviu pentru postul de televiziune 1+1.

O reuniune a miniştrilor de Externe este prevăzută pe 17 martie. Data de 21 martie este a doua zi a unui summit al şefilor de stat şi guvern din UE.

Anunţul apare în contextul în care peninsula ucraineană Crimeea se află, de la sfârşitul lui februarie, sub controlul forţelor ruse.

Parlamentul prorus din Peninsula Crimeea a prevăzut să organizeze la 16 martie un referendum, considerat ilegal de către Kiev şi occidentali, privind o alipire la Rusia.

Autorităţile ucrainene au renunţat, la sfârşitul lui noiembrie, să semneze un acord de asociere, aflat în pregătire de trei ani, declanşând o mişcare de contestare fără precedent care a condus la o baie de sânge, la Kiev. Peste 100 de persoane au fost ucise.

Viktor Ianukovici a fost destituit de facto din funcţia de preşedinte al ţării de către Parlament la sfârşitul lui februarie, aminteşte Mediafax.

9 comentarii

Tache 10-03-2014 - 08:41

Olga Kovitidi, vicepremier al Guvernului din Crimeea, a numit drept „spoliatoare” condiţiile în care Kievul este dispus să semneze un acord cu Fondul Monetar Internaţional.

Potrivit ei, acordul preliminar, semnat cu FMI de către noile autorități ale Ucrainei în vederea acordării unei asistențe financiare, prevede că întregul sistem național de transport al gazelor va ajunge în proprietatea companiei americane Chevron, combinatele metalurgice vor fi obligate să transfere 50% din acțiuni către compania Ruhr din Germania, iar producția de cărbune din regiunea Donbass va fi deținută de filiala finlandeză a companiei Ruhr.

Olga Kovitidi mai spune că autoritățile de la Kiev au promis, de asemenea, că vor accepta amplasarea pe teritoriul Ucrainei a sistemelor americane de apărare antirachetă și a aviației militare a SUA.

Acordul de asociere cu Uniunea Europeana va fi semnat inainte de alegerile prevazute a fi organizate pe 25 mai. Actualul guvern al Ucrainei nu a fost ales de nimeni, nu este rezultat in urma unor alegeri, iar UE n-a mai putut astepta nici macar o saptamana sau doua, ca sa semneze aceasta asociere cu un guvern rezultat dupa alegeri, care sa aiba legitimitatea data de procesul democratic al alegerilor parlamentare.

UnUL 10-03-2014 - 08:52

Iar Vocea Rusiei, Tăchiță?

Mircea 10-03-2014 - 08:54

Din pacate nu prinde Havana sau Phenian asa ca asculta si el ce poate.

UnUL 10-03-2014 - 08:56

Pardon : mai citește și presa chineză!

UnUL 10-03-2014 - 08:57

Erată: Scuze, ai dreptate; pa aia o CITEȘTE, nu o ASCULTĂ.

Mircea 10-03-2014 - 08:58

„Corect !”
🙂

Mircea 10-03-2014 - 08:46

„Olga Kovitidi mai spune că autoritățile de la Kiev au promis, de asemenea, că vor accepta amplasarea pe teritoriul Ucrainei a sistemelor americane de apărare antirachetă și a aviației militare a SUA.”

Absolut corect ! FMI-ul lucreaza pentru Pentagon, asta stie orice bebelus. Si in scrisorile noastre de intentie exista astfel de conditionari dar nu le-a vazut decit Vadim.

UnUL 10-03-2014 - 08:58

Vadim și Tache, totuși!!!!

Mircea 10-03-2014 - 09:03

Daca tot suntem in preajma alegerilor imi amintesc de ultimul (sper) slogan al lui Vadim care aparea zimbitor in afise alaturi de Becali:
„Doi crestini si patrioti vor scapa tara de hoti !”
De unul deja am scapat. Nu stiu Vadim cind are urmatorul termen.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult