Acasa InternationalExterne Ucraina: Iațeniuk despre șansele preluǎrii controlului ȋn Crimeea

Ucraina: Iațeniuk despre șansele preluǎrii controlului ȋn Crimeea

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Arseni Iațeniuk este de pǎrere cǎ atȃta timp cȃt Vladimir Putin este președintele Rusiei, Ucraina are șanse foarte mici de a prelua controlul ȋn Crimeea.

Ucraina: Iațeniuk despre șansele preluǎrii controlului ȋn Crimeea (foro:europeanul.org)

Ucraina: Iațeniuk despre șansele preluǎrii controlului ȋn Crimeea (foro:europeanul.org)

Premierul ucrainean a fost prezent la Adunarea Generalǎ a  ONU de la New York, unde a discutat despre starea conflictului din Crimeea. „Nu trebuie să subestimezi adversarul niciodată. Deci cred că atât timp cât Putin este la putere, Kievul are foarte puţine şanse de a obţine controlul în Crimeea şi chiar în estul ţării”, a declarat Iaţeniuk, menționȃnd ȋnsǎ cǎ „va veni vremea când Rusia va prezenta scuze Ucrainei„.

În opinia lui Iaţeniuk, preşedintele rus are scopul de a restaura Uniunea Sovietică şi „nu va renunţa uşor la aceast plan”. Potrivit mediafax, premierul a adăugat că Ucraina nu va putea deveni în curând membru al NATO, apreciind că unele ţări din cadrul alianţei nu aprobă această idee.

Arseni Iațeniuk a reiterat cǎ Ucraina cautǎ o soluționare pașnicǎ a problemei, afirmȃnd că militarii ucraineni nu au primit niciodată ordinul de a folosi arme împotriva populaţiei paşnice din estul ţării. „Dacă cineva are dovezi care ar demonstra că militarii au folosit arme asupra civililor, forţele de ordine din Ucraina vor deschide o anchetă pentru a investiga aceste cazuri”, a adăugat Iaţeniuk, dupǎ ce organizaţia Human Rights Watch a publicat, la începutul lui septembrie, un raport care informa că militari ucraineni ar fi folosit în mod iresponsabil artileria şi rachete în oraşul Lugansk.

Dupǎ ce preşedintele american Barack Obama a promis că occidentalii vor anula sancţiunile, dacă Rusia va alege „calea diplomaţiei şi a păcii”, Arseni Iaţeniuk, le-a cerut statelor occidentale să nu anuleze sancţiunile împotriva Rusiei, în contextul în care Ucraina încă nu a recăpătat integritatea teritoriului său. Totodatǎ, premierul ucrainean a criticat poziţia Rusiei, apreciind că această ţară „este mai mult un membru al insecurităţii, decât un membru al Consiliului de Securitate” al ONU, deoarece nu respectă principiile Naţiunilor Unite.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult