Acasa InternationalExterne Ucraina își modifică o parte din planurile militare în urma scurgerii de documente

Ucraina își modifică o parte din planurile militare în urma scurgerii de documente

scris de Misu Andrei
50 Afisari

Ucraina a fost nevoită să-și modifice o parte din planurile militare în urma scurgerii de documente clasificate ale Pentagonului, a declarat pentru CNN o sursă apropiată președintelui Volodimir Zelenski.

Un oficial din „Five Eyes” (SUA, Canada, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la documentele scurse pe tema războiului din Ucraina, apreciind că acest lucru ar putea pune piedici în respingerea invaziei ruse.

El a subliniat că este alarmant să vezi un document datând din februarie intitulat: „Rusia-Ucraina: Bătălia pentru regiunea Donbas se îndreaptă probabil către un impas pe tot parcursul anului 2023”. Documentul semnalează anumite provocări în continuarea „rezistenței Ucrainei”.

Potrivit unei surse din anturajul lui Zelenski, Ucraina a modificat deja o parte din planurile militare.

CNN scrie că a analizat 53 de documente din scurgerea de documente atribuite Pentagonului. Aceste documente oferă o perspectivă rară asupra modului în Washingtonul stă cu ochii atât pe aliați, cât și pe adversari.

Unul dintre documente sugerează, de exemplu, că Statele Unite l-ar fi spionat pe Volodimir Zelenski. Alte informații dă de înțețeles că armata ucraineană se află într-o situație dificilă, cu lipsuri de muniții și arme și neajunsuri în mărimea și pregătirea batalioanelor în timp ce se discută despre contraofensivă.

Informația cu privire la spionarea lui Zelenski a produs frustrări la Kiev, dar nu a fost considerată surprinzătoare, a recunoscut un oficial de la Kiev intervievat de CNN.

Una dintre preocupările Statelor Unite este ca sistemele cu rază lungă de acțiune care ar putea fi furnizate să nu fie folosite împotriva unor ținte din interiorul granițelor recunoscute internațional ale Rusiei. Un document evaluează că statul chinez s-ar putea folosi de un astfel de caz pentru a da vina pe NATO și a-și spori ajutorul pentru Rusia. Ucraina s-a angajat în repetate rânduri că va folosi armele primite de la aliații occidentali doar împotriva țintelor inamice din teritoriul său.

Un alt document, din 23 februarie, dezvăluie ce cred Statele Unite despre intențiile unor țări europene de a dona avioane de luptă Ucrainei, care le cere de peste un an. Intenția Bulgariei este catalogată drept o „provocare”, întrucât ar lăsa-o fără avioane de luptă pentru misiunile de polție aeriană până la primirea avioanelor F-16, a căror livrare este așteptată abia peste cel puțin un an.

Reuters a analizat de asemenea peste 50 de documente etichetate „Secret” şi „Top Secret”. Unele dintre ele, care conțin estimări ale victimelor de pe câmpul de luptă din Ucraina, par să fi fost modificate pentru a minimiza pierderile suferite de ruși.

Un document datat 23 februarie şi marcat „Secret” conține o estimare precum că sistemele de apărare antiaeriană S-300 ale Ucrainei vor fi epuizate până la 2 mai în ritmul actual de utilizare.

În plus, ucrainenii ar putea rămâne fără muniție până la mijlocul lunii aprilie pentru sistemul defensiv aerian Buk, în timp ce sistemele lor de apărare antiaeriană ar putea fi „reduse complet” până în data de 23 mai.

Totuși, Reuters semnalează că nu a putut verifica autenticitatea acestor documente.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult