Acasa InternationalExterne Ucraina: Iulia Timoşenko nu a fost bătută

Ucraina: Iulia Timoşenko nu a fost bătută

scris de A.B.
3 afisari

Iulia Timoşenko nu a fost bătută, pur ţi simplu s-a lovit de obiectele din jur. Acesta este rezultatul la care au ajuns anchetatorii parchetului din regiunea Harkov /est/ cu privire la acuzaţiile fostului premier ucrainean, care susţine că a fost bătut de angajaţi ai penitenciarului unde ispăşeşte 7 ani de închisoare în aşa-numita afacere a gazelor ruseşti.

iulia timosenko

foto: rfi.ro

O declaraţie în acest sens a fost făcută duminică seara, la postul de televiziune local 5Kanal, de către Vadim Goran, şeful Direcţiei principale de supraveghere a executării hotărârilor judecătoreşti din cadrul Parchetului General al Ucrainei.

Acesta a recunoscut că investigaţia în acest caz nu a fost încă finalizată, ci este în curs de desfăşurare.

„Mai avem zece zile la dispoziţie, conform Codului de procedură penală. La capătul anchetei, vă vom comunica rezultatele finale”, a adăugat acesta, conform publicaţiei electronice Ukrainskaia Pravda, care adaugă că autorităţile mint chiar şi atunci când adevărul este evident.

Reprezentantul parchetului ucrainean a mai spus că verificarea faptelor relatate de Iulia Timoşenko cum că ar fi fost bătută nu s-au confirmat. Mai mult, medicii legişti au ajuns la concluzia că vânătăile de pe corpul fostul premier nu datează din 20 aprilie, când a fost târâtă cu forţa la o clinică din Harkov, unde nu a dorit să meargă în absenţa avocatului său.

În plus, a mai spus Vadimir Goran, mecanismul şi localizarea lor indică faptul că acestea s-au format în urma compresiunii cu obiecte contondente dure sau prin lovirea de obiecte dure.

„Însă nici într-un caz în urma unui pumn în abdomen”, a remarcat reprezentantul autorităţilor ucrainene, fără să convingă nici media, nici populaţia, care în ultimele două zile a protestat prin marşuri ample împotriva detenţiei fostului premier.

Oricât ar părea de bizar, medicii legişti la care se referea oficialul parchetului ucrainean au tras respectivele concluzii nu examinând-o direct pe Timoşenko, ci privind fotografiile cu fostul premier care au făcut ocolul televiziunilor din ţară şi străinătate în ultimele trei-patru zile.

Şi mai bizar este că ancheta oficială nu a dorit să ţină cont de fotografiile şi concluziile avocatului poporului Nina Karpaciova, pe motiv că materialele acesteia nu au fost dobândite într-un mod corespunzător, adică ea neavând un mandat clar în acest sens.

Săptămâna trecută, fosta şefă a executivului ucrainean a declarat că a fost bătută de trei angajaţi ai penitenciarului Kaceanovka (o colonie de femei), care i-au răsucit mânile şi i-au imobilizat picioarele, aplicându-i câţiva pumni în burtă, în timp ce o târau cu forţa la Clinica nr.5 a Căilor Ferate din Harkov.

Serviciul penitenciar din Ucraina a respins aceste acuzaţii, ameninţând că va apăra onoarea angajaţilor săi în instanţă.

Administraţia închisorii susţine că vânătăile de pe corpul Iuliei Timoşenko ar fi putut să apară nu în 20 aprilie, aşa cum susţinea aceasta, ci în 22 aprilie, în urma lovirii accidentale de obiecte din celulă.

Comisia Europeană a cerut explicaţii urgente preşedintelui Viktor Ianukovici referitor la situaţia Iuliei Timoşenko, intrată în greva foamei de mai bine de zece zile, în semn de protest faţă de represaliile politice împotriva opoziţiei şi a relelelor tratamente la care este supusă în închisoare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult