Acasa InternationalExterne Ucraina pune tunurile pe România: Atacuri fără precedent de la Kiev

Ucraina pune tunurile pe România: Atacuri fără precedent de la Kiev

scris de Marius Bâtcă
14 afisari

Atacuri fără precedent de la Kiev: Ucraina pune tunurile mediatice pe România. Măsura este de neînţeles, având în vedere că, în UE, Bucureştiul, alături de Varşovia, a rămas printre puţinii prieteni ai statului vecin.

Atacuri fara precedent - Ucraina pune tunurile pe Romania

Atacuri fara precedent - Ucraina pune tunurile pe Romania

La ora actuală, România este singura ţară care reprezintă o ameninţare reală la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei, consideră reprezentantul Institutului de Telecomunicaţii şi Studii globale din cadrul Academiei de Ştiinţe a Ucrainei, Vladimir Zahmatov. Declaraţia a fost făcută, potrivit Rador, în timpul unei mese rotunde desfăşurate la Kiev.

„Alte ameninţări la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei în afară de România nu există. România a furat o parte din teritoriul nostru, iar guvernul ucrainean nu a opus niciun fel de rezistenţă”, a spus academicianul ucrainean. De asemenea, săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe ucrainean, Oleg Voloşin (n.a. – ironia face ca numele său în limba slavă sa însemne român-valah), a declarat că „MAE de la Kiev se pronunţă, în continuare, împotriva acordării paşapoartelor romaneşti pentru cetăţenii ucraineni”, în condiţiile în care la ora actuală în Ucraina locuiesc aproximativ 400.000 de români, reprezentând ca mărime a doua minoritate, după cea rusă.

La rândul său, adjunctul directorului filialei Institutului Comunităţii Statelor Independente (CSI) din Kiev, Denis Denisov, citat de presa ucraineană, a afirmat că limba română ar trebui interzisă în Ucraina, împreună cu cea „moldovenească„. Declaraţia a fost făcută ca raspuns a afirmaţiilor ministrului român de Externe, Andrei Marga, care a precizat că România nu este de acord cu aprobarea în primă lectură a proiectului de lege privind limbile regionale în Ucraina, în care se menţionează că limba „moldovenească” ar putea obţine statut regional.

Cu siguranţă, Ucraina ar trebui să răspundă unor astfel de declaraţii. Este interesant pe ce se bazează un oficial dintr-o altă ţară atunci când ne sugerează ce trebuie şi ce nu trebuie să facem pe teritoriul Ucrainei? Mă refer aici inclusiv la acordarea unui statut regional atât limbii române, cât şi limbii moldoveneşti. Declaraţiile Ministerul Afacerilor Externe al României pot fi privite ca o implicare directă în treburile interne ale unui alt stat. Dacă diplomaţia ucraineană nu consideră că ar trebui să răspundă printr-o notă afirmaţiilor Ministerului român de Externe, atunci ar fi necesar un comentariu pe această temă: să fie eliminată şi limba română”, a declarat Denisov.

Atacuri în presa de la Kiev

Alte atacuri vin, de data aceasta, din presa ucraineană. Astfel, revista „Puterea banilor” (depo.ua) de la Kiev scrie că Ucraina ar trebui să-şi consolideze influenţa în Republica Moldova şi regiunea transnistreană şi să contracareze expansiunea României în această zonă. „Ucrainenii, care sunt pe locul al doilea ca minoritate în Republica Moldova, sunt reprezentaţi de doar trei deputaţi de origine ucraineană în Parlamentul de la Chişinău şi doar de unul la Tiraspol. Kievul trebuie să ia măsuri în această direcţie”, spun autorii materialului.

Potrivit 24h.md, publicaţia se revoltă de faptul că în timp ce România îşi măreşte influenţa în Republica Moldova, Ucraina nu face nimic. „Atâta timp cât Ucraina stă şi priveşte dintr-o parte, România finanţează organizaţii, de felul Platforma Civică Acţiunea 2012. Ea a lansat o puternică activitate în Republica Moldova pledând împotriva Ucrainei”, scrie revista citată.

De asemeena, recent, postul ucrainean de televiziune TSN acuza faptul că obiectivul Bucureştiului de a creşte numărul cetăţenilor români până la 20% din populaţia regiunii ucrainene Cernăuţi provoacă îngrijorare în rândul ucrainenilor şi moldovenilor din această parte a Ucrainei, transmite Rador. Sunt deja şase luni de când, în satele moldoveneşti din Nordul Bucovinei, emisarii străini (români, n.red) îndeamnă localnicii ca, în timpul următorului recensământ al populaţiei, să se declare români – subliniază sursa, atrăgând atenţia că locuitorii regiunii Cernăuţi sunt convinşi să îşi schimbe identitatea naţională mai ales prin intermediul obţinerii cetăţeniei române, care le oferă posibilitatea să călătorească fără viză în ţările Uniunii Europene.

9 comentarii

BULA 15-06-2012 - 17:48

Sa ia Transnistria si sa ne dea inapoi partea de sud a Basarabiei si ce a luat din nordul Moldovei. Sa le dea si polonezilor ce le-a apartinut si rusilor peninsula Crimeea, ca a fost a lor.

TOM Cc 15-06-2012 - 19:37

Au dat iama in pivnita la butoaiele cu palinca ??? Numai asa se explica idioteniile astea .

Ghita Bizonu' 16-06-2012 - 01:25

Nu. Asa fac ei dupa ce raman fara votca. Ca …. sa iti zic un mic secret : duoa ce ii cuinsti pe ucraininei .. rusii incep sa ti se para simpatici !!

Pribeagul 15-06-2012 - 22:14

Rusia in diversele ei forme de manifestare a inrobit paminturi romanesti: 2/3 din Maramuresul istoric, Bucovina de Nord, Tinutul Herta, tinutul dintre Prut si Bug. Este normal ca aceste tinuturi sa se intoarca la mama lor Romania.

In Europa, se pare ca popoarele disparute in ultimii 1500 de ani sunt o raritate. Un asemenea popor sunt tatarii. Ca o mica recompensa pentru aceasta oribila crima, slavii ar trebui sa renunte la Peninsula Crimeea, si in acest tinut insorit sa-si faca tiganii tara lor, sa aiba si ei tara.

betivu 15-06-2012 - 22:23

citind articolul,ar fi cam de clarificat-1. nr ucrainienilor-romania, versus romani din ucraina,raportat la ultimire recensaminte si drepturile unora si altora…2.puterea politica a celor doua minoritati pusa-n-tr-o balanta echidistanta…3.ucraina, a fost pe vremuri,ce-a fost, dar,nu cumva se inspira din visul ungariei mari &trianon…in consecinta,dom marga, ia atitudine, ca reprezinti romania, nu o mina de pungasi…. si,bula,daca s-ar indeplini ce ai scris, va deveni o insula,devorata rapid…

puradelu' arian 15-06-2012 - 23:16

aceasta zisa tara, „ukraina”, nu a existat decat in visele stropitilor cu vodtka de pufoiaca … Rusine, haholilor !

jan dinu 16-06-2012 - 00:10

— ROMAni — fie-va mila de ucrainience ….,
lasati-le pe toate – pregnante – doresc s-ajunga
daco- romane ….ca barbatii lor de la vodka ….
nu mai au scule’ntre picioare !
Deci trageti tare !!
JD-USA

Datesh 18-06-2012 - 20:14

Măsura este de neînţeles, ……..He,He !

De neinteles ,mai baieti e mai mult decit logic ….ia priviti in viitor si la noile posibiklitati ce se pot ivii daca situatia internationala se agraveaza…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult