Acasa InternationalExterne Ucraina a ȋnchis granița cu Rusia

Ucraina a ȋnchis granița cu Rusia

scris de Laurentiu Banches
7 afisari

UPDATE – Ucraina și-a închis joi temporar frontiera cu Rusia, în baza unei decizii a Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare cu privire la o serie de măsuri urgente privind întărirea capacității de apărare a țării, care a intrat în vigoare imediat după promulgarea sa prin decret de către președintele Petro Poroșenko, informează agenția ucraineană de presă Unian.

Petro Poroşenko a cerut Guvernului să se pregătească pentru eventuale închideri temporare ale celor 2.300 de kilometri de frontieră cu Rusia.

Ucraina se pregǎtește sǎ ȋnchidǎ granița cu Rusia (foto:voanews.com)

Ucraina se pregǎtește sǎ ȋnchidǎ granița cu Rusia (foto:voanews.com)

Ȋntr-un decret publicat joi, 25 septembrie, adoptat după cinci luni de lupte în estul ţării între armată şi rebelii proruşi, președintele ucrainean Petro Poroșenko autorizează Guvernul să închidă frontierele terestre şi maritime pentru vehicule şi pietoni. Potrivit mediafax, această decizie este luată „în legătură cu ingerinţa continuă a Federaţiei Ruse în afacerile interne ale Ucrainei„, precizează decretul.

Decretul preşedintelui Poroşenko este anunţat în contextul în care un armistiţiu este în vigoare în estul ţării, în urma unui plan de pace semnat la Minsk de Ucraina, rebeli, Rusia şi Organizaţia pentru Securiatte şi Cooperare în Europa (OSCE). Cu toate acestea, reglementarea politică a conflictului pare să fie în impas, rebelii respingând o ofertă de statut special pentru regiunile separatiste, votată de Parlamentul de la Kiev la iniţiativa lui Poroşenko.

Ucraina, precum şi statele occidentale, acuză Rusia că a trimis trupe în estul ţării pentru a sprijini rebelii care au cerut independenţa regiunilor rusofone, în lunile care au urmat înlăturării de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici în februarie. Moscova în schimb a anexat Crimeea, o peninsulă din sudul Ucrainei, în urma unui referendum din martie care nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult