Acasa InternationalExterne Ucraina: UE a înghețat conturile lui Ianukovici şi Azarov

Ucraina: UE a înghețat conturile lui Ianukovici şi Azarov

scris de C.S.
1 afisari

Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici și fostul premier Mikola Azarov s-au trezit cu averile înghețate. Uniunea Europeană a blocat joi conturile a 18 foști oficiali, acuzați de deturnări de fonduri publice.

UE a înghețat conturile lui Ianukovici şi Azarov.

Cele 18 persoane vizate au fost „identificate” ca fiind „responsabile pentru deturnarea de fonduri aparţinând statului ucrainean”, arată decizia publicată în Jurnalul Oficial al UE. „Sancţiunile includ măsuri pentru a încerca recuperarea fondurilor deturnate”, a adaugat decizia UE.

Primele sancţiuni specifice decise de UE în criza din Ucraina intră în vigoare, pentru o perioadă de 12 luni, chiar în momentul în care la Bruxelles are loc un summit european extraordinar consacrat crizei ucrainene.

Viktor Ianukovici este prima persoană din lista oficialilor ucraineni vizaţi de sancţiunile UE. Pe această listă se mai află fostul premier ucrainean Mikola Azarov, care a demisionat la 28 februarie, prcum şi foştii miniştri de Interne, Vitali Zaharcenko, ai Justiţiei şi Sănătăţii din fostul guvern de la Kiev.

De asemenea, sunt vizaţi fostul Procuror General al Ucrainei, fostul şef al serviciilor de securitate, omul de afaceri Serghei Kurcenko şi consilieri apropiaţi ai lui Ianukovici.

Cei doi copii ai preşedintelui demis au fost, de asemenea, trecuţi pe listă, printre care Aleksandr, om de afaceri a cărui avere este estimată la peste 500 de milioane de dolari şi care deţine în Elveţia o companie specializată în vânzarea de cărbune din Ucraina.

Blocarea averilor este una dintre măsurile restrictive cel mai frecvent adoptate de UE, deoarece vizează „doar anumite persoane, fără a afecta populaţia ţării”, a menţionat un diplomat.

Elveţia a decis deja la 28 februarie să blocheze averile lui Ianukovici şi ale altor 19 oficiali ai fostului regim.

De altfel, Uniunea Europeană a ameninţat la începutul acestei săptămâni că va decide sancţiuni specifice împotriva unor oficiali ruşi, dacă nu vor fi luate „măsuri concrete şi rapide” în vederea detensionării situaţiei din Crimeea. Nicio decizie în acest sens nu va fi însă luată la summitul extraordinar de joi privind Ucraina, potrivit unei surse diplomatice.

3 comentarii

digital 06-03-2014 - 18:58

o fi averea de 500 de mil de coco, dar totuși cât au înghețat în cont, vreo doi dolari?!
hahaha!
Marea Înghețare sau înghețată!

salut 06-03-2014 - 19:07

Nu moare ala de foame. Poanta e ca nici dictatorii astia nu sunt asa prosti. Trag concluzii. Asa ca grosul banilor il duc prin fel de fel de insule uitate de lume. Sunt in stare sa pun pariu ca, prin relatii interbancare, coana Iuropa plateste si dobanzi la banii aluia. Unde ajung banii? La ala „pedepsit”, bineinteles. Din nou, avantaj Iuropa. Strategic, nu?

digital 06-03-2014 - 19:21

nu sunt nici curios, dar nici calicii ăștia n-o să dea valoarea conturilor…„înghețate”!
hahaha!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult