Acasa InternationalExterne Ucraina: Victorie zdrobitoare a partidelor proeuropene (exit-polls)

Ucraina: Victorie zdrobitoare a partidelor proeuropene (exit-polls)

scris de A.P.
1 afisari

Blocul Poroșenko a obținut 23% din voturi în alegerile parlamentare desfășurate duminică în Ucraina, iar Blocul de Opoziție (aliații fostului președinte Viktor Ianukovici) 8%, depășind astfel pragul minim necesar pentru accederea în parlament, relevă primele sondaje la ieșirea de la vot (exit-polls), transmit AFP și Reuters.

Ucraina: Victorie zdrobitoare a partidelor proeuropene

Ucraina: Victorie zdrobitoare a partidelor proeuropene

Pe poziția a doua s-a plasat Frontul Popular, al premierului Arseni Iațeniuk (21%), urmat de Samopomitch (13%), partid compus din tineri reprezentanți ai societății civile și din combatanți veniți din Est. Aceste două formațiuni sunt favorabile unei ofensive mai dure contra separatiștilor proruși din estul țării, unde luptele s-au soldat cu peste 3.700 de morți începând din luna aprilie.

Cu aproape 8% din sufragii, Blocul de Opoziție depășește pragul de 5% necesar intrării în parlament, spre deosebire de Partidul comunist, care a fost votat de numai 3% din alegători.

Vor mai fi reprezentate în parlament Partidul Radical (condus de Oleh Liașko, 6% din sufragii), formațiunea naționalistă Svoboda (6% din voturi) și partidul Batkivșcina, al fostului premier Iulia Timoșenko (5,4% din sufragii).

Rata prezenței la vot a fost de aproape 40%. Aceste alegeri au fost convocate de președintele Petro Poroșenko, ales în luna mai încă din primul tur de scrutin.

”Putem spune astăzi că o treime dintre alegători sprijină demersul președintelui pentru realizarea de reforme în vederea aderării la Uniunea Europeană”, a spus liderul Blocului Poroșenko, Iuri Luțenko.

Scrutinul de duminică a fost umbrit de conflictul dintre forțele ucrainene și separatiștii proruși din bazinul minier Donbas, ce s-a soldat potrivit ONU cu peste 3.700 de morți începând din aprilie și a constrâns peste 800.000 de persoane să își părăsească locuințele. Pe de altă parte, în jur de cinci milioane de alegători, din cele 36 de milioane din întreaga țară, nu au putut vota, în Crimeea, anexată de Rusia în martie, și în zonele controlate de separatiști din est. Drept urmare, 27 de locuri de deputați vor rămâne goale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult