Acasa InternationalExterne Ucraina vrea sub scutul NATO antirachetă

Ucraina vrea sub scutul NATO antirachetă

scris de M.A.
0 afisari

Ucraina s-a arătat dispusă să coopereze cu NATO în procesul de creare a unui sistem antirachetă european, anunţul fiind făcut în timpul vizitei, în această ţară, a secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.

Andres Fogh Rasmussen

Andres Fogh Rasmussen (Foto: NATO.int)

„Ucraina este interesată să ia parte la crearea unui sistem antirachetă comun, iar prin acest demers să-şi dezvolte tehnologia în domeniu şi să creeze noi locuri de muncă”, a afirmat Anatoli Griţenko, şeful Comisiei de apărare şi securitate naţională din Rada Supremă, după întâlnirea cu Rasmussen. Având în vedere localizarea strategică a Ucrainei (vecină cu Rusia şi scăldată de apele Mării Negre) Griţenko consideră că există foarte multe motive pentru a coopera cu NATO în materie de apărare antirachetă, susţin agenţiile ucrainene, citate de Moldpres.

La rândul său, Rasmussen a dat asigurări – după reuniunea avută cu ministrul de externe al acestei ţări, Konstantin Grişcenko, că „Ucraina este interesată într-o astfel de cooperare”. Ambele părţi au analizat posibilitatea de a avea, în următoarele luni, consultări la nivel de experţi, pentru a stabili modul în care Ucraina poate coopera cu Alianţa.

Tot în Ucraina, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că NATO nu intenţionează să intervină în Libia. “Aş dori să subliniez că NATO nu intenţionează să intervină” în Libia, a declarat el la Kiev într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, transmite Agerpres. “Nu am primit nicio solicitare” în acest sens, a subliniat secretarul general, înainte de a adăuga că, “în orice caz, orice acţiune ar trebui să se bazeze pe un mandat clar din partea Naţiunilor Unite”. El a mai spus că evenimentele care au loc în prezent în Libia nu ameninţă niciun membru NATO, însă a avertizat că acest conflict ar putea provoca o criză de exod în masă. Statele Unite ale Americii “nu vor ezita” să ordone NATO să invadeze Libia pentru a pune mâna pe rezervele acesteia de petrol, a apreciat marţi liderul cubanez Fidel Castro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult