Acasa InternationalExterne UE – România şi Serbia au semnat protocolul privind minorităţile

UE – România şi Serbia au semnat protocolul privind minorităţile

scris de M.A.
296 Afisari

România şi Serbia au semnat joi, la Bruxelles, un protocol privind statutul minorităţilor din cele două ţări.

timoc (foto publicmedia.ro)

foto publicmedia.ro

Evenimentul a a avut loc, după ce Bucureştiul a solicitat în reuniunea de marţi a Consiliului Afaceri Generale semnarea cât mai rapidă a unui astfel de document, pentru acceptarea statului de candidat la UE al Serbiei, transmite Agerpres.

Potrivit unor surse europene, documentul a fost semnat de ambasadorul României la Uniunea Europeană, Mihnea Motoc, şi de ambasadorul Serbiei la UE, Roksanda Nincic.

În cursul acestei zile, chestiunea va fi discutată de preşedintele Traian Băsescu cu liderii celorlalte state membre ale UE, în condiţiile în care la Consiliul European ce începe joi seară se aşteaptă ca Serbia să primească statutul de candidat la aderarea la UE.

La reuniunea CAG din urmă cu două zile, România a prezentat o declaraţie în care se subliniază necesitatea unor rezultate concrete şi rapide în legătură cu semnarea protocolului privind statutul minorităţilor din cele două ţări (România şi Serbia – n.red.), cât şi implicarea Comisiei Europene şi a Înaltului Reprezentant al OSCE pentru minorităţi naţionale în monitorizarea eforturilor Belgradului pentru respectarea principiilor protecţiei minorităţilor în conformitate cu standardele UE. Consiliul UE a încurajat Serbia să continue aplicarea tuturor acordurilor convenite până la această dată.

Blocarea de către România a hotărârii cu privire la acordarea statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană pentru Republica Serbia a fost primită cu satisfacţie de cei peste 300.000 de români din ţinuturile istorice Timoc, Morava şi sudul Dunării. Vicepreşedintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia (PDRS), Drăgan Demici, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că este pentru prima oară în ultimile două decenii când diplomaţia românească ia poziţie fermă faţă de politica agresivă a Belgrad-ului vis-a-vis de comunitatea românilor vlahi care trăieşte majoritar în 154 de sate şi alte 48 de localităţi cu populaţie mixtă.

Preşedintele Comitetului Drepturilor Omului din Negotin, Duşan Prvulovici, a recomandat României să fie prudentă şi să nu cadă în capcana Belgradului, dispus să semneze un Protocol bilateral pentru minorităţi. El este de părere că Serbiei îi va fi foarte greu „să abandoneze meteahna de a ignora valorile culturale şi istorice ale minorităţii române şi va încerca, în continuare, să inducă în eroare comunitatea europeană invocând programele etnice multiculturale care niciodată nu au fost puse în practică”.

1 comentariu

Daniel 03-03-2012 - 16:34

Felicitări! un lucru bun.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS