Acasa InternationalExterne UE anunță posibile sancțiuni pentru autoritățile din Ucraina

UE anunță posibile sancțiuni pentru autoritățile din Ucraina

scris de C.S.
0 afisari

Uniunea Europeană ia în considerere impunerea de sancțiuni pentru autoritățile din Ucraina, responsabile pentru represiunea dură a manifestațiilor gigant din ultimele zile.

Proteste violente în Ucraina.

Ashton a convocat miercuri dimineaţa o reuniune a ambasadorilor UE care se ocupă de probleme de securitate, în cursul căreia „vor fi analizate toate opţiunile, inclusiv cea a sancţiunilor împotriva unor responsabili de represiune şi încălcarea drepturilor omului”, a anunţat ea într-un comunicat.

„Sperăm că statele membre” UE „vor putea să se pună de acord de urgenţă asupra măsurilor ţintite împotriva responsabililor de violenţă şi folosirea excesivă a forţei”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

UE este divizată însă în ceea ce priveşte sancţiunile, a amintit şeful diplomaţiei belgiene, Didier Reynders.

„Nu există unanimitate (în cadrul UE) deoarece mai multe ţări vecine Ucrainei nu vor să avanseze pe calea sancţiunilor afirmând că este un risc pe care nu vor să şi-l asume, un risc de a vedea cum regimul îşi înăspeşte şi mai mult tonul faţă de opoziţie”, a subliniat Reynders.

Confruntări violente au izbucnit marţi la Kiev între manifestanţii opoziţiei şi poliţie. Potrivit Ministerului ucrainean al Sănătăţii, acestea s-au soldat cu 25 de morţi.

Subliniind „deteriorarea tragică a situaţiei din Ucraina”, Ashton le-a „cerut tuturor responsabililor să înceteze imediat violenţele”. „Ea a cerut insistent autorităţilor şi tuturor forţelor politice să îşi asume responsabilităţile şi să caute o modalitate de calmare rapidă a sitaţiei, reluând un proces politic veritabil”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult