UE ar putea decide un embargo privind petrolul din Iran | Ziua Veche
Acasa InternationalExterne UE ar putea decide un embargo privind petrolul din Iran

UE ar putea decide un embargo privind petrolul din Iran

scris de M.A.
8 afisari

Un embargo european privind petrolul iranian ar putea fi decis cu ocazia reuniunii Consiliului de Miniştri al Uniunii Europene, care va avea loc la 30 ianuarie, a declarat marţi la Lisabona ministrul de externe francez Alain Juppe. SUA au apreciat miercuri ca fiind „o veste foarte bună” acest acord de principiu.

Iran petrol (teapartytribune.com)

teapartytribune.com

„Cu această ocazie, sper, vom putea adopta o măsură privind embargoul asupra exporturilor petroliere ale Iranului. Cooperăm şi lucrurile se îndreaptă în direcţia bună”, a declarat într-o conferinţă de presă la Lisabona şeful diplomaţiei franceze. „Trebuie să-i convingem pe unii din partenerii noştri europeni care se aprovizionează cu petrol iranian. Trebuie să găsim alternativa. Soluţii există şi cred că vom atinge acest obiectiv până la sfârşitul lunii ianuarie”, a continuat Alain Juppe, care efectuează o vizită oficială în Portugalia.

Anterior, un diplomat european la Bruxelles indicase că ţările europene au fost în principiu de acord cu impunerea unui embargo asupra livărilor de ţiţei iranian, în cazul în care Teheranul nu se angajează ferm că va coopera cu comunitatea internaţională în dosarul nuclear al Iranului, transmite Agerpres. „Există un acord de principiu pentru a avansa” pe calea embargoului petrolier, „dar mai sunt multe de făcut” în acest sens, a declarat un diplomat european.

Iranul, al doilea stat producător din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol, obţine 80% din veniturile sale anuale din exportul de petrol. Rusia, China şi alte ţări asiatice s-au pronunţat recent împotriva embargoului petrolier asupra Iranului.

Recent, Statele Unite ale Americii au înăsprit sancţiunile anti-iraniene în domeniului financiar, îngheţând activele oricăror instituţii financiare străine care au cu Banca Centrală a Iranului relaţii în domeniul petrolului. În Europa, Franţa susţine vehement înăsprirea sancţiunilor împotriva Iranului.

Statele Unite au apreciat miercuri ca fiind „o veste foarte bună” acordul de principiu încheiat între ţările europene pentru a impune un embargo asupra achiziţionării petrolului iranian dacă Teheranul nu va coopera cu privire la programul său nuclear controversat. „Este o veste foarte bună care a rezultat din numeroase consultări între Statele Unite şi ţările Uniunii Europene„, a declarat la Washington purtătorul de cuvănt al departamentului de Stat, Victoria Nuland.

„Am dori ca astfel de măsuri să nu fie luate doar de aliaţii noştri apropiaţi şi de parteneri precum cei pe care îi avem în Europa, ci de către ţările din lumea întreagă”, a adăugat aceasta, transmite Mediafax. Ea a afirmat că această nouă evoluţie în problema iraniană susţine promulgarea din decembrie de către preşedintele Barack Obama a unei legi de finanţare a Pentagonului care înăspreşte sancţiunile împotriva sectorului financiar al Iranului.

„Este un acord de principiu pentru a merge mai departe” către un embargo petrolier, a declarat miercuri un diplomat european. Însă „mai este mult de lucru” la acest dosar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult