Acasa InternationalExterne UE dă în Iran şi crapă Ucraina

UE dă în Iran şi crapă Ucraina

scris de M.A.
47 afisari

UE dă în Iran şi crapă Ucraina. Exporturile ucrainene de cereale au scăzut din cauza sancţiunilor împotriva Iranului.

Podul de grâne

Foto: wn.com

Miniştrii de externe din UE au aprobat la sfârşitul lunii ianuarie, la Bruxelles, instituirea unui embargo, în etape, asupra petrolului iranian. Conform noului pachet de sancţiuni, este de aşteptat ca începând cu 1 iulie toate cele 27 de ţări membre ale UE, care în prezent se aprovizionează cu petrol de la Iran, să-şi sisteze în totalitate importurile de “aur negru” iranian, transmite Agerpres. Ucraina, un furnizor important de cereale pe plan mondial, a înregistrat în ultimele luni un recul net al exporturilor de cereale din cauza sancţiunilor europene impuse Iranului, au anunţat autorităţile de la Kiev.

Sancţiunile „au un impact negativ asupra comerţului” de cereale, a declarat presei un responsabil al administraţiei prezidenţiale, Andri Gonciaruk, adăugând că Ministerul de Externe a fost însărcinat cu „reducerea la minimum a consecinţelor sale”, fără alte detalii. Exporturile ucrainene de porumb către Iran au scăzut la 130.000 de tone în ianuarie, după ce au atins 238.000 de tone în noiembrie 2011 şi 217.000 de tone în decembrie, potrivit agenţiei de analiză ucraineană specializată în agricultură Proagro. Ucraina a asigurat în 2011 circa 20 % din importurile de cereale ale Iranului, potrivit analiştilor.

Teheranul face obiectul unor sancţiuni economice impuse de occidentali pentru a-l obliga să renunţe la controversatul său program nuclear. Aceste sancţiuni au fost mult înăsprite de la începutul anului şi afectează lichidităţile Iranului, care cumpără, prin urmare, mai puţine cereale din Ucraina.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult