Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană par mai divizaţi ca niciodată, în momentul în care urmează să dezbată, joi, soluţiile pentru a scoate UE din recesiunea provocată de pandemia de coronavirus, ceea ce îi va obliga să amâne orice decizie de anvergură, informează AFP, potrivit Agerpres.
Pentru moment, liderii celor 27 de state membre UE nu par să poată ajunge la un acord cu privire la modalitatea de a relansa motorul economic iar un detaliu spune multe cu privire la divergenţele lor. Contrar a ceea ce este o obişnuinţă, liderii europeni nu vor adopta nicio declaraţie comună la finalul summitului lor, desfăşurat în sistem de videoconferinţă, şi care va începe la ora 13:00 GMT.
În invitaţia trimisă şefilor de stat şi de guvern, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, le-a sugerat „să se pună de acord pentru a lucra la un fond de relansare cât mai rapid posibil”.
Sarcina ar urma să fie încredinţată Comisiei Europene, care să lucreze rapid asupra acestui subiect, iar acesta va fi „principalul rezultat al Consiliului European”, anticipează o sursă europeană.
În acest context, au reapărut vechile clivaje, care s-au manifestat după criza financiară din 2009. Pe de o parte sunt statele din sud, puternic afectate de pandemie precum Italia şi Spania, care cer mai multă solidaritate financiară din partea vecinilor din nord. Însă acestea din urmă, în special Germania şi Olanda, care au fost afectate într-o mai mică măsură de coronavirus, refuză să plătească pentru ţările cărora le reproşează că nu au dat dovadă de disciplină bugetară în anii de creştere.
„Ţările din sud au impresia că unele state membre, care în prezent sunt într-o poziţie economică mai puternică, vor profita de această criză pentru a-şi consolida poziţia. Iar statele din nord cred că vecinii lor din sud vor profita de pandemia pentru a-şi relaxa povara datoriilor pe care le-au contractat în trecut”, a concluzionat un înalt responsabil european.