Acasa InternationalExterne UE: O femeie din trei, victimă a violenței

UE: O femeie din trei, victimă a violenței

scris de S. P.
34 Afisari

Una din trei femei care trăiesc în UE a fost victima violenței fizice sau sexuale, cel puțin o dată în viața ei, de la vârsta de 15 ani.

UE: O femeie din trei, victimă a violențelor fizice sau sexuale

(foto: tjzp.org)

Agenția pentru Drepturi Fundamentale /FRA/ estimează că, la 62 de milioane de femei din Uniunea Europeană, o femeie din 20 a fost violată de la vârsta de 15 ani, potrivit unui studiu publicat miercuri, cel mai vast realizat vreodată, notează AFP.

Studiul se bazează pe mărturisirile din cele 28 de țări ale UE a 42.000 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 74 de ani, obținute în timpul unor interviuri individuale între martie și septembrie 2012.

„Trebuie să acționăm. Prea multe femei suferă în Europa!”, a declarat directorul FRA, danezul Morten Kjaerum, în timpul prezentării raportului. „Cifrele dezvăluite de sondaj nu pot și nu trebuie pur și simplu ignorate”, a adăugat el într-un comunicat.

Rata celor mai multe declarații s-a observat în țările din Europa de Nord: în Danemarca, unde mai mult de una din două femei (52%) afirmă că a fost victima violenței. Urmează apoi Finlanda (47%), Suedia (46%) și Olanda (45%).

În schimb, țările din sudul Europei arată o rată mai scăzută: 22% din femeile din Spania, Cipru și Malta au declarat că au fost victime ale violenței sexuale sau fizice.

Mai mulți factori pot explica diferențele dintre țări potrivit FRA, mai ales egalitatea între sexe ce poate împinge femeile să vorbească mai ușor despre violență și să o considere mai puțin acceptabilă.

FRA nu dispune de date comparabile pentru a nota o schimbare în comportament, studiul său fiind o premieră de o asemenea amploare. „Cred că ar trebui repetat acest studiu la fiecare patru, cinci ani… Punând aceleași întrebări, se poate vedea ce se întâmplă”, estimează Joanna Goodey, director al Departamentului de libertăți și justiție din FRA.

Agenția cheamă statele membre ale Uniunii Europene să ratifice Convenția Consiliului Europei asupra prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și violenței domestice, denumită Convenția de la Istanbul, scrie Agerpres.

Până în prezent, doar Austria, Italia și Portugalia au ratificat această convenție. În Austria, 20% din femei au fost victime ale violenței sexuale sau fizice, a doua cea mai scăzută rată dezvăluită de FRA după Polonia (19%).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult