Acasa InternationalExterne UE permite Rusiei să intre în Organizaţia Mondială a Comerţului

UE permite Rusiei să intre în Organizaţia Mondială a Comerţului

scris de Ziua Veche
1 afisari

Uniunea Europeană şi Rusia au ajuns marţi la un acord care va permite Rusiei să adere la Organizaţia Mondială a Comerţului în 2011, transmite Agerpres. Un purtător de cuvânt al UE a anunţat că ministrul rus al Dezvoltării Economice, Elvira Nabiullina, şi comisarul european pentru Comerţ, Karel De Gucht (foto), au semnat un acord cu prilejul unui summit UE-Rusia, după ce ambele părţi au rezolvat chestiunile în dispută.

Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Rusiei, iar eliminarea opoziţiei Bruxelles-ului, după promisiunile Moscovei că va elimina treptat tarifele la export pentru cherestea, înlătură principalul obstacol care stătea în calea aderării Rusiei la OMC. În continuare, autorităţile de la Moscova trebuie să negocieze termenii aderării cu OMC, fiind aşteptate concesii din partea Rusiei la comerţul cu piese auto şi facilităţi pentru investitorii străini. Prim-ministrul rus, Vladimir Putin, a anunţat că ţara sa speră să se alăture OMC în 2011.
După 17 ani de negocieri, Rusia este cea mai mare economie care rămâne în afara OMC, organism care reglementează relaţiile comerciale între cele 153 de state membre. Banca Mondială a estimat că aderarea Rusiei, o economie de 1.200 miliarde de dolari, la OMC ar putea conduce la o creştere a economiei ruse cu 3,3 procente pe termen mediu şi cu 11 procente pe termen lung.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult