Acasa InternationalExterne UE pregateste sanctiuni suplimentare impotriva Iranului

UE pregateste sanctiuni suplimentare impotriva Iranului

scris de Ziua Veche
3 afisari

Uniunea Europeana va adopta luni sanctiuni de o amploare fara precedent impotriva Iranului, vizand in special sectorul sau strategic al energiei, cu speranta ca va convinge astfel aceasta tara sa-si negocieze din nou controversatul program nuclear, informeaza AFP.


Decizia va fi luata cu ocazia unei reuniuni a ministrilor europeni ai afacerilor externe la Bruxelles. Rezultatul nu poate fi pus la indoiala. Ambasadorii celor 27 de tari ale UE s-au pus deja de acord joi asupra continutului. Cea mai mare parte a masurilor vor intra in vigoare de marti, transmite Agerpres.
UE ataca de aceasta data sectorul industriilor de gaze si petroliere. Printre masuri sunt prevazute interzicerea a noi investitii, asistenta tehnica si transferurile de tehnologie, in special pentru rafinarea si lichefierea gazelor. Intrucat Iranul – desi este al patrulea producator mondial de petrol brut – importa pana la 40 % din carburant pentru ca nu dispune de capacitati de rafinare pentru a-si satisface cererea interna, Agentia internationala a energiei se asteapta la un impact semnificativ al masurilor.
De pe urma acestor sanctiuni vor suferi si unele tari europene, membre ale UE, care vor trebui sa depaseasca probleme considerabile din cauza intereselor lor economice prin aprobarea pachetului de sanctiuni, subliniaza un diplomat.
In afara de energie, sectorul iranian de inchiriere a transporturilor va fi lovit dur, controalele in porturile europene sau in plina mare vor fi inasprite, ceea ce irita deja Iranul. UE mai intentioneaza sa restranga posibilitatile schimburilor comerciale cu aceasta tara limitand creditele pentru export, extinderea interdictiei activitatilor bancilor iraniene si cresterea cu 40 de nume a numelor de pe lista persoanelor carora le este interzis sa li se acorde vize europene. Principala tinta o constituie Gardienii Revolutiei, armata ideologica a regimului.
 

 

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi participa in 26 iulie la reuniunile Consiliului pentru Afaceri Generale (CAG) si Consiliului pentru Afaceri Externe (CAE), care se vor desfasura la Bruxelles. In cadrul CAG, presedintia belgiana in exercitiu va face o prezentare a programului sau de lucru pentru semestrul in curs. Totodata, ministrii de externe vor lua in discutie pregatirea lucrarilor Consiliului European extraordinar din 16 septembrie 2010, care va avea ca principale teme de dezbatere relatiile UE cu partenerii strategici si politicile economice. Un alt punct important al lucrarilor CAG il reprezinta adoptarea deciziei privind organizarea si functionarea Serviciului European de Actiune Externa (SEAE), aceasta constituind un pas important in operationalizarea Serviciului pana la sfarsitul acestui an. Pe agenda CAG se regasesc, de asemenea, formalizarea deciziei de deschidere a negocierilor pentru aderarea Islandei la UE, precum si examinarea succinta a implementarii hotararilor Consiliului European din 17 iunie 2010.

Reuniunea CAE va include teme de actualitate ale agendei internationale: situatia din Sudan si implicarea UE in perspectiva referendumului privind autodeterminarea Sudanului de Sud, adoptarea de sanctiuni suplimentare impotriva Iranului, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu si analiza rolului UE in Gaza in plan politic si operational, evaluarea progreselor in relatia UE – Georgia, examinarea prezentei UE in Bosnia si Hertegovina, pregatirea Summit-ului UE-Africa din noiembrie a.c. Agenda CAE va include si subiectul Kosovo, ministrii urmand sa abordeze reactia UE dupa publicarea avizului consultativ al Curtii Internationale de Justitie de la Haga privind conformitatea cu dreptul international a declaratiei unilaterale de independenta a Kosovo.

De asemenea, ministrii vor lua in discutie stadiul relatiilor cu India si Brazilia, in contextul mai larg al procesului de reevaluare a relatiilor UE cu partenerii sai strategici, precum si dialogul politic UE – Cuba.

0 comentariu

Huhu 13-04-2010 - 20:03

Asa-i!

sorge 13-04-2010 - 20:04

In mintea mea ,m am dus pe loc in Polonia .
Expert in arme si armate cum esti domnia ta ,cu placere ti am fi ascultat parerea cu privire la incidentul polonez.
Nu cred ca Prima Doamna americana s a dus de capul ei la Pentagon ;fara o prealabila discutie cu Presedintele sau chiar trimisa de el .
Aceasta vizita a fost facuta sa dea bine .Obama a avut nevoie de ajutorul sotiei .
Sigur ca pe de o parte ,eventuala vizita a Primei Doamne romane ar fi nascut simpatii ,dar este posibil ca presa sa o fi taxat ca o miscare demagogica si cabotina .
Apoi dul Basescu ,pe cit a putut ,nu si a bagat sotia in politica .
In continuare astept ,din partea dumitale o parere pertinenta despre accidentul polonez ;ca sa ti dau un mic ajutor iti aduc aminte de 1 sept.1983 ,zborul 007 al Liniilor Aeriene Koreene ,a fost doborit de o racheta ruseasca ,impreuna cu 269 de pasageri .

ioan 14-04-2010 - 09:23

Nu stiu de ce mai incercati sa postati comentarii? Sunteti paralel ori rau intentionat.

ioan 14-04-2010 - 09:45

Foarte bun articolul, pentru informarea opiniei publice privind respectul pe care statele cu adevarat puternice o acorda institutiei militare. Vizita primei doamne a S.U.A. este deja un lucru de finete in relatiile dintre institutiile americane mentionate.
La noi insa trebuie in primul rand ca guvernatii si responsabilii cu apararea tarii sa inceteze razboiul psihologic de umilire a propriei armate, pe care o trateaza ca pe o armata inamica, supunand-o in mod deliberat oprobiului opiniei publice. Militarilor la ora actuala le este rusine sa iasa in uniforma de care li s-a atasat nedrept eticheta „bugetari de lux, pensionari de lux!”
Opinia publica nu stie ca marea majoritate, a militarilor nostrii actuali si in rezerva au trecut prin teatrele de operatii. Unii au deja 5 sau 6 misiuni, care inseamna 3 sau 4 ani din viata lor in bataia pustii s-au fara familie. In acest timp sotiile acestora erau primele care isi pirdeau locurile de munca, ducand singure povara educatiei copiilor. Multi au ramas fara familii! Este uimitor cand vezi pe sticla televizoarelor si in publicatii afirmatii potrivit carora armata a strans recolta, a curatat cartofi, de aceea tebuie sa fie unica in drepturi cu celelate categorii sociale. Da, militarii doresc sa fie unici in drepturi in consecinta redati-le drepturile constitutionale de care beneficiaza toti cetatenii, daca tot nu cunoasteti,domnilor guvernanti, cum anume si de ce functioneaza institutia militara.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult