Acasa InternationalExterne UE refuză să-l recunoască pe Lukaşenko drept preşedinte legitim al Belarusului

UE refuză să-l recunoască pe Lukaşenko drept preşedinte legitim al Belarusului

scris de Misu Andrei
55 afisari

Uniunea Europeană refuză să-l recunoască pe Aleksandr Lukaşenko drept preşedinte al Belarusului, în pofida jurământului depus în mod neaşteptat de acesta miercuri pentru al şaselea mandat. Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, atrage atenţia asupra „lipsei oricărei legitimităţi democratice” a liderului bielorus şi cere o „reevaluare a relaţiilor” blocului comunitar cu Minskul, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Alegerile prezidențiale din Belarus, de pe 9 august, „nu au fost nici libere, nici corecte. UE nu recunoaşte rezultatele falsificate ale acestuia. În consecinţă, aşa-zisa depunere de jurământ din 23 septembrie şi noul mandat la care Aleksandr Lukaşenko pretinde nu au nicio legitimitate democratică”, a afirmat Josep Borrell, potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene.

Aleksandr Lukaşenko, a cărui realegere este puternic contestată de o parte a populaţiei care participă cu regularitate la manifestaţii de protest, a depus miercuri jurământul în mod neaşteptat în cadrul unei ceremonii desfăşurate cu uşile închise, despre care s-a aflat abia după încheierea ei.

Anunţul a provocat imediat o nouă manifestaţie a opoziţiei la Minsk, reprimată cu brutalitate de forţele de ordine, care au operat zeci de arestări.

„Această depunere de jurământ contrazice direct voinţa unor pături largi ale populaţiei bieloruse, exprimată în numeroase manifestaţii paşnice, fără precedent (…) şi ea nu va face decât să agraveze criza politică” din ţară, a mai arătat Borrell.

„Având în vedere situaţia actuală, UE îşi va reevalua relaţiile cu Belarus”, a adaugat el, fără alte precizări.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult