Acasa InternationalExterne UE si FMI au finalizat planul de protejare a monedei unice europene

UE si FMI au finalizat planul de protejare a monedei unice europene

scris de Ziua Veche
8 afisari

.Ministrii de finante din zona euro au ajuns la un acord, in noaptea de duminica spre luni, in privinta mecanismului financiar menit sa previna raspandirea efectelor crizei economice din Grecia si asupra altor state din Uniunea Europeana.

Potrivit EUobserver, “Mecansismul European de Stabilizare Financiara”, in valoare de 500 de milioane de euro, include imprumuturi si garantii ale statelor din zona euro (440 miliarde euro), precum si un ajutor financiar venit de la Comisia Europeana (60 miliarde euro). La randul sau, Fondul Monetar International va aduce o contributie suplimentara sub forma de imprumuturi, de pana la 250 miliarde de euro, conform declaratiei ministrului spaniol de finante, Elena Salgado, informeaza Agerpres. Oficialii spera ca sumele masive ii vor descuraja pe speculatorii monetari de la a paria pe prabusirea euro. Programul de imprumuturi va fi utilizat „numai in caz de necesitate”, a declarat comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, precizand ca acordarea imprumuturilor va fi insotita de „conditii riguroase” pentru statele din zona euro.

Sistemul este foarte apropiat de cel instituit pentru Grecia, pentru care au fost deblocate imprumuturi de 110 miliarde de euro pe 3 ani: 80 de miliarde de catre partenerii din zona euro, iar restul de catre FMI, care a aprobat duminica aceasta contributie. Europa nu isi poate permite „sa dezamageasca pietele” inca o data dupa ce a tergiversat in ultimele luni ajutorul pentru Grecia supraindatorata, a subliniat ministrul suedez de finante Anders Borg, care a chemat la „stoparea hoardei” speculatorilor care se comporta ca „o haita de lupi”. Mecanismul instituit reprezinta o protectie „rezonabila”, care arata „determinarea comuna de a raspunde actiunilor de destabilizare din zona euro”, a apreciat ministrul francez al economiei si finantelor, Christine Lagarde. Spania si Portugalia, state care, in opinia unor analisti economici, ar putea fi afectate de criza din Grecia, s-au angajat sa „ia masuri suplimentare de consolidare semnificative in 2010 si 2011”, pe care le vor prezenta la reuniunea din 18 mai a ministrilor de finante din UE. „Ne confruntam astazi cu circumstante exceptionale, iar mecanismul va ramane in vigoare atat timp cat va fi nevoie pentru a pastra stabilitatea financiara„, se arata in comunicatul de duminica al ministrilor europeni.

0 comentariu

roadrunner 10-04-2010 - 01:18

[Quote name=”Alamar”]Problema este ca el ( Ron Paul) are cam aceleasi sanse de a ajunge presedintele americii , precum le avem noi doi….[/Quote]

🙂 True, true…

Nici nu cred ca va candida…

Ce-i de facut atunci? Shto delati? 😉

Pai, ar trebui sa ne „brush up our ideas and knowledge”. Sa fim mai deschisi la idei alternative, fara sa ne inchistam in bisericuta noastra. Sa fim mai patrunzatori si mai atenti in analize si concluzii.

Sa fim consistenti ca sa putem iesi cu bine din hatisurile si infundaturile morale. Sa ne reglam bullshitometrul pe scala cea mai sensibila si sa nu ne sfiim sa-l detectam si sa-l denuntam oriunde se intimpla. Cred ca exemplele mele de pina acum ti-au dat o idee la ce ma refer.

Gazeta noastra de perete, Fox News, ar trebui sa se mai primeneasca oleaca, altfel o sa aiba soarta canalelor vecine si prietene. Nici un succes nu ramine etern.

Sa mai schimbe din punditocratie si sa ne mai aduca si alte fete, ca de alea pe care le vad in fiecare seara m-am saturat ca de mere padurete. Sa le taie ora pe care i-o dau lui Weekly Standard zilnic la 10 minute si sa umple timpul si cu altceva. Sa-l aduca pe Beck la 8 si sa-l trimita pe O’Reilly la 5. Daca O’Reilly se supara si pleaca, atita paguba!

Si mai ales, sa aduca idei, cit mai multe idei, ca slava Domnului, marketu’ e plin de ele.

roadrunner 10-04-2010 - 04:57

Iar m-am dus in seara asta pe realclearpolitics.com si-am dat peste asta:

Fed’s quandary: When to raise rates?
Central bankers face multiple risks in timing their next move

http://www.msnbc.msn.com/id/36283460/ns/business-eye_on_the_economy/

Daca articolul asta nu convinge pe cineva in ce rahat sintem, nothing ever will…

Si asta nu din pricina subiectului in sine. Articolul trebuie citit din scoartza in scoartza, cuvintel cu cuvintel. Ca sintem in rahat este dat de:

[Quote]All of which suggests to some economists…

But others say …

Some see…

Some central bankers think…

At some point…
[/Quote]

Compara cu:

[Quote name=”Ain Rand”]This kills all objective standards and delivers men into the arbitrary power of an arbitrary setter of values.[/Quote]

1 10 11 12

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS