Acasa InternationalExterne UE va acorda Ucrainei un ajutor militar de un miliard de euro

UE va acorda Ucrainei un ajutor militar de un miliard de euro

scris de Misu Andrei
37 afisari

Uniunea Europeană îşi va spori la un miliard de euro ajutorul financiar destinat achiziției de produse militare către Ucraina, a declarat luni şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, care participă la o reuniune a miniștrilor de externe din UE, ce precede summitul din această săptămână al liderilor europeni cu președintele american Joe Biden.

„Vom spori mijloacele financiare destinate achiziţiei de produse militare la un miliard de euro, pentru a arăta clar deplină solidaritate cu Ucraina”, a declarat presei Annalena Baerbock, aflată la Bruxelles, unde participă la reuniunea miniştrilor europeni de externe.

Germania se va asigura, de asemenea, că vânzările de arme ale producătorilor germani vor fi efectuate cât mai repede posibil, a promis șefa diplomației de la Berlin.

„Ucraina are nevoie de arme”, a afirmat ea, dar nu a dat detalii, motivând că „este vorba despre viaţă şi moarte”, că războiul este în plină desfășurare și, prin urmare, „e nevoie de mare atenţie când vorbim despre ce arme vor fi livrate şi unde”.

Totuşi, ea a subliniat că NATO trebuie să prevină extinderea războiului către alte ţări. „Avem o responsabilitate faţă de ucraineni, dar avem o responsabilitate şi faţă de cei 450 de milioane de europeni şi faţă de aceia care sunt membri NATO”, a punctat Annalena Baerbock, potrivit Agerpres.

Conferință a donatorilor pentru Republica Moldova

Berlinul va găzdui la 5 aprilie o conferinţă a donatorilor pentru a ajuta Republica Moldova să facă faţă valului de refugiaţi ucraineni, conferinţă ce va fi coprezidată de Franţa şi România. „Este vorba despre sprijinirea Republicii Moldova, care este cea mai fragilă ţară aflată în această situaţie”, a declarat Annalena Baerbock, potrivit Reuters. Ea a estimat că în săptămânile următoare numărul refugiaţilor ucraineni va ajunge la 8-10 milioane de persoane.

Conform organizaţiilor umanitare, peste 3,5 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara după declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie, alţi circa 6,5 milioane fiind strămutaţi în interiorul Ucrainei, iar mulţi dintre ei sunt copii.

Participant ca invitat la reuniunea miniştrilor europeni de externe, şeful diplomaţiei din Republica Moldova, Nicu Popescu, a cerut sprijin din partea UE pentru gestionarea valului de refugiaţi. „Astăzi, avem (în Republica Moldova) circa 300.000 de refugiaţi ucraineni (…), care au un mare impact economic şi umanitar asupra ţării”, a subliniat Nicu Popescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS