Acasa InternationalExterne Ultima dezbatere în direct între Hillary Clinton și Donald Trump (video)

Ultima dezbatere în direct între Hillary Clinton și Donald Trump (video)

scris de D.P.
6 afisari

Candidații la președinția Statelor Unite Hillary Clinton și Donald Trump s-au întâlnit miercuri seara pentru cea de-a treia și ultima dezbatere în direct din campania electorală, înaintea alegerilor din 8 noiembrie.

Candidații la președinția Statelor Unite Hillary Clinton și Donald Trump

Candidații la președinția Statelor Unite Hillary Clinton și Donald Trump

Evenimentul, cu durata de 90 de minute, transmis de marile rețele de televiziune din America și din întreaga lume și relatat de agențiile de presă internaționale, a fost găzduit miercuri de la ora locală 18 (joi, 4 a.m. ora României) de Universitatea din Las Vegas, metropola jocurilor de noroc și divertismentului din statul Nevada.

Dezbaterea dintre candidata Partidului Democrat, fostă secretar de stat, și omul de afaceri newyorkez nominalizat de Partidul Republican, a fost moderată de jurnalistul Chris Wallace de la televiziunea Fox News, al cărei public este în special de dreapta. Numărul de telespectatori așteptat în Statele Unite era mai mic decât la primele două confruntări între Clinton și Trump.

Replicile în direct au curs în ritmul de una la două minute, după fiecare întrebare a moderatorului.

Hillary Clinton: Curtea Supremă a SUA trebuie să stea de partea poporului american, nu de partea corporațiilor sau a celor bogați. Instanța nu ar trebui să revină asupra deciziilor care permit căsătoriile între persoane de același sex și avortul. Senatul ar trebui să discute nominalizarea judecătorului Merrick Garland, desemnat de președintele Barrack Obama pe locul vacant la Curtea Supremă.

Donald Trump: Curtea Supremă ar trebui să susțină și al doilea amendament la Constituția SUA, care permite americanilor să dețină și să poarte arme. Dacă voi ajunge președinte, voi nominaliza la această instanță un judecător „pro-viață” (n.red. — termen folosit de americani pentru „anti-avort”).

Clinton: Trebuie blocată varianta online de achiziție a armelor.

Trump: Sunt mândru de susținerea din partea National Rifle Association (n. red. — asociație de lobby pentru portul de armă).

Clinton: Avortul poate fi reglementat, atâta vreme cât se ține seama de viața și sănătatea mamei. Femeile nu trebuie obligate să aibă copii, așa cum se întâmpla în România.

Trump: Clinton vrea să acorde o amnistie imigranților ilegali. Trebuie să avem granițe ca să avem o țară. Vreau să construim un zid (la granița cu Mexicul — n. red.). Avem nevoie de zid, grănicerii vor un zid.

Clinton: Nu vreau să avem deportări masive, să destrămăm familii, așa cum vrea Trump.

Trump: Când vorbește de imigranți, Clinton nici măcar nu pomenește de terorismul islamic.

Clinton: Trump primește în continuare ajutorul Rusiei în campania electorală.

Trump: Condamn implicarea Rusiei sau a oricărei alte țări în procesul electoral din SUA. Clinton îl detestă pe [președintele Rusiei, Vladimir] Putin fiindcă s-a dovedit mai deștept decât ea.

Clinton: Trump este foarte superficial în privința armelor nucleare.

Trump: SUA nu își pot permite să apere Arabia Saudită, Germania sau alte țări. Japonia profită de Statele Unite.

Clinton: Trump ar rupe alianțele care împiedică proliferarea nucleară în Asia.

Trump: Clinton s-a dovedit mincinoasă în multe feluri.

Clinton: Am un plan complex pentru ameliorarea economiei, inclusiv un nou cod fiscal.

Trump: Dacă Clinton ar ajunge președinte, am avea majorări de taxe. Eu voi renegocia tratatul NAFTA, iar dacă nu reușesc, îl voi anula.

Clinton: Când soțul meu a fost președinte, SUA au trecut de la deficit bugetar la excedent. Obama a redus deficitul cu două treimi.

Trump: SUA nu mai produc nimic, avem o avalanșă de bunuri din China. Clinton a mințit în privința Tratatului Trans-Pacific de liber schimb.

Clinton: Nu e adevărat că Departamentul de Stat a pierdut miliarde. Când eu eram în camera pentru situații de urgență, Trump era în emisiunea de divertisment The Apprentice (Ucenicul). Am 30 de ani în serviciul public.

Trump: Eu am făcut o treabă mai bună în sectorul privat decât a făcut ea (Clinton) în sectorul public.

Trump: Nu e adevărat că am hărțuit sexual femei, nici măcar n-am avut de ce să-mi cer scuze de la soția mea, fiindcă nu e nimic adevărat.

Clinton: El nu-și cere scuze pentru nimic, niciodată.

Trump: În loc să ne concentrăm asupra unor acuzații false, să vorbim despre cele 30.000 de e-mailuri ale lui Clinton.

Clinton: Tot ce am făcut ca secretar de stat a fost în interesul național.

Trump: De ce nu returnează fundația Clinton banii țărilor care tratează îngrozitor homosexualii și femeile, cum e Arabia Saudită?

Clinton: Trump e primul candidat din ultimii 40 de ani care nu își face publice declarațiile fiscale.

Trump: Dacă nu vă place ce am făcut, schimbați legile. Voi, politicienii ca Hillary Clinton, ați făcut legile fiscale.

Trump: Clinton nici măcar n-ar fi trebuit lăsată să candideze, după toate lucrurile necinstite pe care le-a făcut, cu e-mailurile și atâtea altele.

Clinton: FBI a investigat timp de un an e-mailurile mele și nu a găsit nimic. Trump a acuzat FBI că e părtinitor. Așa face de câte ori nu-i convine ceva, presa, justiția — zice că sunt părtinitoare.

Clinton: Nu-mi vine să cred că Trump spune că ar putea să nu recunoască rezultatul alegerilor.

Trump, despre recunoașterea rezultatului alegerilor: „Voi vedea la momentul potrivit”.

Clinton: Nu aș susține trimiterea mai multor trupe americane în Irak sau Siria.

Trump: Am avut orașul Mosul. L-am pierdut din cauza ei, acum luptăm să-l recucerim. De ce am anunțat asta? Unde e elementul surpriză? Generalul Patton se răsucește în mormânt! Iranul preia controlul în Irak; o să trimită Statelor Unite o scrisoare de mulțumire.

Spre finalul dezbaterii, Reuters, France Presse și EPA au insistat asupra refuzului lui Donald Trump de a spune clar că va recunoaște rezultatul alegerilor. „O să vă spun atunci. O să vă țin în suspans”, a spus el, lăsând deschisă posibilitatea unei contestații fără precedent în Statele Unite.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult