Acasa InternationalExterne Ultimele arme ale lui Gaddafi: terorismul şi ostaticii

Ultimele arme ale lui Gaddafi: terorismul şi ostaticii

scris de A.P.
16 afisari

Dictatorul libian ameninţă că va transforma Mediterana în câmp de bătaie”. Câtă putere mai are Gaddafi să facă rău, prins în cleşte de coaliţia internaţională?

Câtă putere de a face rău mai are Gaddafi?Marina nu îl ajută prea mult. Are trei vase de suprafaţă şi două submarine sovietice pe motorină din anii 1980 şi neoperaţionale, precum şi 16 vedete de patrulare oferite de Italia în cadrul programului de luptă împotriva imigraţiei africane. Acest surogat de marină este oricum supus unei blocade de către coaliţia occidentală.

Aviaţia libiană, veche şi ţintuită la sol de superioritatea aeriană a aliaţilor, nu poate nici ea să constituie o ameninţare.

Gaddafi ar putea în schimb să fie tentat să revină la terorism, metoda sa favorită din anii 1970-80, şi la luarea de ostatici, folosită destul de recent, în scandalul infirmierelor bulgare, după ce începuse să fie acceptat de comunitatea internaţională, , scrie Le Figaro.

Gaddafi are suficienţi bani

Răpirile de cetăţeni membri ai ţărilor care participă la coaliţia internaţională, au început deja. Sâmbătă, oameni înarmaţi au consemnat la bordul unui remorcher italian din portul Tripoli pe cei 11 membri ai echipajului, dintre care opt cetăţeni italieni.

Situaţia era confuză duminică, vasul părăsind portul cu echipajul la bord şi cu “persoane care afirmă că aparţin autorităţilor portuare şi militare libiene”, spune armatorul.

Libia reţinuse duminică patru ziarişti de la New York Times şi alţi patru de la Al-Jazeera, dintre care un norvegian şi un britanic.

Nici actele teroriste nu sunt excluse. Colonelul Gaddafi s-a răzbunat pe Statele Unite făcând să explodeze în aer un aparat Boeing american deasupra oraşului scoţian Lockerbie, în decembrie 1988. S-a răfuit şi cu francezii plasând o bombă la bordul unui avion DC-10 al companiei franţuzeşti UTA, distrus deasupra Nigerului în septembrie 1989.

Seif el-Islam Gaddafi, fiul colonelului a exclus duminică lovituri împotriva zborurilor civile deasupra Mediteranei, ceea ce armata libiană era oricum incapabilă. Dar un nou caz Lockerbie nu este de neimaginat, securitatea în multe aeroporturi  africane lăsând de dorit.

Gaddafi are celule în adormire peste tot

Ţinte occidentale mai accesibile ar putea fi urmărite, în Africa sau în Europa. Continentul negru constituie un rezervor de terorişti, potrivit multor observatori. “Gaddafi are celule în adormire în Africa, în Europa şi în Statele Unite şi le va folosi”, declară opozantul libian Hadi Shalluf, preşedintele partidului pentru dreptate şi democraţie în Libia. “Are încă mulţi bani şi capacitatea de a face rău”, explică Agnes Levallois, co-redactor şef al revistei Risques Internationaux. “Îi va fi mult mai uşor să lovească interesele occidentale în Africa.”

De 15 ani, Gaddafi finanţează numeroase grupuri armate în Africa. Aceste reţele se pot intersecta cu altele. “Gaddafi se bucură de o puternică fidelitate printre grupările tuarege cărora le-a ajutat rebeliunile în Mali şi Niger”, spune consultanta Sophie Pommier. “Iar tuaregii au stabilit conexiuni cu Al-Qaida din Magrebul Islamic.” Islamiştii magrebieni, aflaţi deseori la jumătatea drumului între ideologie şi banditism, ar putea fi interesaţi de dolarii colonelului, ale cărui dezavuări faţă de Al-Qaida nu ar trebui luate în serios. Banii ar putea cumpăra indivizi gata de orice în Africa sau în Europa.

Mijloacele financiare nu lipsesc. Unul dintre vistiernicii banilor ascunşi, Gaddaf el-Dam, văr al lui Gaddafi, se găseşte în acest moment în Siria, după ce a pretins că a trecut de partea insurgenţilor. El ar putea fi însărcinat, printre alte misiuni, cu asigurarea contactelor cu diverse reţele africane.

8 comentarii

Demo Kratzia 21-03-2011 - 18:20

REZOLUTIA U.N. 1974 S_A APROBAT
Orice forma de imparat, rege, sheik, sef de trib este interzisa si fortele armate credinciose U.N-ului au obligatia sa-i omoare intr-o saptamana. De asemenea orice referire la imparat, rege, sheik, sef de trib trebuie stearsa, iar aceste cuvinte devin interzise. Tablourile si in general insemne de aroganta dictatoriala trebuie arse si de asemenea orice inregistrare a lor in carti, arhive, etc. Vaticanul se desfiinteaza. DAR, ATENTIE, EXPRESIA „DEMOCRATIA DOMNESTE” SAU „DEMOCRATIA ESTE STAPANITOARE” DE ASEMENEA DEVIN CRIME IMPOTRIVA UMANITATII.

Ciu Huhu 21-03-2011 - 18:37

Diabolicule in veci blestemat Gaddafi, Iadul te asteapta, foarte curind te va inghitii, GUNOIULE SPURCAT, amin!

nationalistu` 21-03-2011 - 19:56

Proasta lume mai traieste in tara asta pe cale de disparitie.Bai vite proaste! Dar daca maine coalitia asta constata ca basinescu asta de pe la noi este un tiran nenorocit si incepe sa va bubuie,cum ar fi? Proasta natie!

Ciu Huhu 21-03-2011 - 21:58

Ar fi minunat!

Huhu Ciu 22-03-2011 - 06:19

Minunata ar fi mama dumneavastra infipta intr-o una lunga de cal care sa-i asa pe gura si sa te scuipe in ochi.

diaconescu 22-03-2011 - 10:20

Ce minti minuscule scriu pe aici.
Ce decolorat arata inteligenta romana pe la noi.

Calin 23-03-2011 - 11:53

Radeti voi ,radeti,dar daca dictatorul are arme bacteriologice,nucleare sau chimice,am cacat stegul.Asta este tampit mai oameni buni,nu are principii morale!
Fereasca Dumnezeu sa nu aiba arma nucleara,ca am puso!La bani lui este posibil sa aiba.De ce credeti ca nu se baga Rusi,Chinezi,Germani?Sar putea ca Rusi sau Chinezi sa le fi vandut pe piata neagra arme chimice sau nucleare!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult