Acasa InternationalExterne Ultimele discuţii dintre piloţii avionului prăbuşit în Alpii francezi

Ultimele discuţii dintre piloţii avionului prăbuşit în Alpii francezi

scris de B.C.R
82 afisari

Primele 20 de minute de zbor au fost marcate de discuţii banale între pilotul Patrick S. şi copilotul Andreas Lubitz. Căpitanul îi explică lui Lubitz că nu a avut timp să meargă la toaletă la plecarea din BarcelonaLa ora 10.27, pilotul îi cere lui Lubitz să pregătească aterizarea la Düsseldorf. Acesta din urmă îi răspunde: „Sper”, „Vom vedea”.

Andreas Lubitz

Andreas Lubitz

Cotidianul german Bild a publicat duminică ultimele conversaţii dintre cei doi piloţi ai avionului Germanwings prăbuşit marţi în Alpii francezi, confirmând că pasagerii au avut timp să înţeleagă situaţia, relatează Le Point, în ediţia electronică.

Pilotul iese din carlingă pentru a merge la toaletă, iar avionul începe să coboare. După câteva minute se aude un „zgomot puternic” ca şi cum cineva încearcă să intre în carlingă, scrie Bild. Apoi se aude vocea pilotului: „Pentru numele lui Dumnezeu, deschide uşa!”. Pe fundal, pasagerii încep să ţipe, afirmă cotidianul. Pilotul încearcă în mod evident să deschidă uşa cu toporul. Apoi strigă: „Deschide nenorocita asta de uşă!”.

În jurul orei 10.40, avionul Airbus atinge un versant şi se aud ţipetele pasagerilor. Acestea sunt ultimele zgomote de pe înregistrare, scrie Bild. La scurt timp după aceea, avionul loveşte în plin un versant la viteza de 700 de kilometri pe oră şi este pulverizat la impact.

 Sâmbătă, cotidianul german a publicat un interviu cu o însoţitoare de bord prezentată ca fiind fosta iubită a lui Lubitz, care consolidează ipoteza potrivit căreia tânărul copilot suferea de probleme psihice. Femeia afirmă că, atunci când a aflat despre catastrofă, i-a revenit în memorie o frază a copilotului: „Într-o zi, voi face ceva care va schimba tot sistemul, şi toată lumea îmi va afla numele şi îşi va aminti de el„. Ea susţine că dacă Andreas Lubitz a făcut acest lucru, atunci explicaţia este că el „a înţeles că din cauza problemelor sale de sănătate marele lui vis de a lucra la Lufthansa în calitate de comandant de bord şi pilot de lung curier era practic imposibil”.
Un alt cotidian german, Welt am Sonntag, a afirmat că anchetatorii au descoperit la domiciliul lui Lubitz „numeroase medicamente” pentru tratarea „bolilor psihice”. Tânărul, care suferea de o „depresie gravă„, era urmărit de „mai mulţi neurologi şi psihiatri”. Vineri, Parchetul din Düsseldorf a declarat că au fost găsite concedii medicale rupte de Andreas Lubitz. Nicio scrisoare de adio care să dezvăluie un act premeditat nu a fost însă găsită. Potrivit Bild şi New York Times, tânărul suferea în plus de probleme de vedere, care ar fi pus sub semnul întrebării capacitatea sa de a pilota avioane.

Potrivit Donaukurier, bunicul lui Andreas Lubitz, de profesie medic pediatru, ar fi originar si Romania si s-ar fi mutat in Germania la inceputul anilor ’70, dupa ce a participat la o conferinta medicala, apoi si-a gasit o slujba la Spitalul de Copii din Neuburger. Sotia lui a fost invatatoare la o scoala primara din oras, iar cei doi au o fiica, mama lui Andreas Lubitz.

Bunicul co-pilotului, in varsta de 87 de ani, si sotia lui, de 84, au locuit o buna parte din viata in Neuburg, pana de curand, cand s-au mutat in Montabaur, pentru a fi mai aproape de fiica lor.

Fostii vecini din Neuburg ai familiei au povestit ca Andreas Lubitz venea adeseori in vacanta la bunici, impreuna cu mama sa, si il descriu ca fiind un baiat „foarte politicos si tacut”. Tanarul Lubitz isi ajuta bunicii sa tunda iarba, facea jogging in mod regulat, de-a lungul Dunarii, uneori insotit de tatal sau.

Apropiatii familiei isi amintesc ca Andreas Lubitz isi dorea inca de mic sa devina pilot: „Le spunea asta constant bunicilor. Toti il respectam pentru ambitiile mari pe care le avea. Era increzator, tacut, dar prietenos”, a marturisit o vecina.

Un alt locuitor care l-a cunoscut pe co-pilot povesteste ca nu i-a venit sa creada cand a auzit ca Lubitz a provocat cu buna stiinta tragedia aviatica din Alpi: „Am crezut ca nu aud bine.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult