Acasa InternationalExterne Ultimul bilant al violentelor din capitala Thailandei: 16 morti si 141 de raniti

Ultimul bilant al violentelor din capitala Thailandei: 16 morti si 141 de raniti

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Militarii au deschis focul impotriva manifestantilor antiguvernamentali in cursul confruntarilor care s-au soldat vineri cu cel putin 16 morti si 141 de raniti in centrul capitalei thailandeze, Bangkok, unde guvernul incearca sa izoleze „camasile rosii”, privandu-le de orice aprovizionare.

Potrivit Agerpres, in mai putin de 24 de ore, cel putin 16 persoane, toate civile, au fost ucise si cel putin 141 ranite, potrivit serviciilor de prim-ajutor, ridicand bilantul victimelor in aceasta criza declansata la mijlocul luni martie la 40 de morti si peste 1.000 de raniti.

Printre raniti figureaza trei ziaristi: un fotoreporter al canalului thailandez Matichon, un cameraman canadian de la France 124 si un cameraman canalului thailandez al Voice TV. Victimele au rezultat din schimbul de focuri declansat intre soldati si insurgenti in cursul serii, cand armata a incercat sa-si reia ofensiva la adapostul intunericului. Ea a inceput sa inainteze spre un bulevard aflat sub controlul insurgentilor „rosii”. Liderii „camasilor rosii” l-au acuzat pe premierul Abhisit Vejiajiva ca ar fi lansat un razboi civil si au cerut retragerea trupelor din jurul cartierelor pe care ei le controleaza.

Ministrul apararii, generalul Prawit Wongsuwon, a declarat presei, la randul lui ca operatiunea este destinata sa exercite presiuni asupra „camasilor rosii” pentru a reveni la masa negocierilor.

0 comentariu

sandel 06-04-2010 - 15:14

Este o problema. Tiganii nu vor sa renunte la obiceiurile lor…alea rele…cum ar fi sa nu-si trimita copiii, sau sa si-i retraga de la scoala pentru a-i logodi la varste fragede? Intrebare: Cum putem noi sa-i convingem?
2)Tiganii au o cultura in a-si etala bogatiile. Nu vad eu, sau nu au, cei bogati, cultura de a-i ajuta pe tiganii saraci? Eu observ ca si-i fac un fel de sclavi. Gresesc? Unde?

Rasputin 06-04-2010 - 16:26

1) Ştiţi ce înseamnă în limba ţigănească: rom, roma, romale?
2)Dacă da, dece va este ruşine cu numele etnic: ţigan, ca să-l schimbaţi in rrom?
3) Ştiţi că numele etniei dvs. „ţigan” este o denaturare a numelui etnic: CINGAR?
4) Dacă tot vreţi să vă feriţi de numele ţigan, dece nu denumiţi etnia dvs. cu numele corect: CINGAR?

Explicatie pentru redacţie: rom, roma, romale, romalo, în funcţie de dialect se traduce prin: suflet sau om. Limba „romanes” se traduce prin: limba oamenilor.

Liviu 06-04-2010 - 20:51

Este pusa special cu d-nul Valeriu Nicolae nebarbierit si fara cravata … Mesajul ar trebui sa fie clar: provocarea !!!

Ar fi foarte multe de spus despre relatia noastra cu natia tiganeasca … Sunt si foarte multe zicale cu privire la aceasta relatie si cu privire la aceasta natie !!! Vreau sa inteleaga d-nul Nicolae ca nu am absolut nicio idee preconceputa insa din pacate experiente triste cu tiganii am … Probabil este un cerc vicios din care nu pot iesi insa as dori totusi sa-l intreb cateva lucruri simple:
1) De ce exista in natia dansului o „predispozitie” spre nemunca, spre obtinerea de bani mai multi pentru o munca mai putina si facuta mai de mantuiala ?! Spun acest lucru deoarece practica si viata ne arata ca in „zonele” in care nu se fac munci grele, unde eventual se face un pic de specula, de inselatorie, proportia de tigani este covarsitor mai mare decat a romanilor.
2) De ce rezistenta aceasta la progres; ce stiu dansii si noi nu stim ?! Vine sfarsitul lumii mai devreme si nu mai are rost sa traim ca in mileniul al 3-lea ?!!! De ce sa nu progresati prin educatie, prin integrarea in societatea noastra care totusi va asigura de bine de rau conditii rezonabile in ceea ce priveste invatatura ?
3) In fine, furatul este si el in natura omului dar de ce natia asta il are mai pregnant ? Este oare numai societatea noastra de vina ca-i marginalizeaza sau este asa pentru ca nu poate sa fie altfel ?!!! Intreb si eu …

Joszi 07-04-2010 - 04:59

1. credeti ca este posibil ca pana la urma „rom” – „Romania” sa duca la aparitia unei tari a tiganilor?

2. credeti ca ar fi bine sa apara o tara a tiganilor? daca da, unde ar trebui sa fie localizata aceasta tara? nu ar fi mai bine in Romania? deja aici sunt peste 5 milioane de tigani si ar fi foarte usor ca restul tiganilor din tarile inconjuratoare sa fie adusi aici

3. cultura tiganeasca a inceput deja sa domine din ce in ce mai mult asa numita cultura romana (care oricum a fost cladita pe ceea ce nu au reusit romanii sa invete pe la Paris), credeti ca pana la urma cultura romana va disparea in favoarea culturii rome?

4. cati tigani credeti dvs ca traiesc in Romania in acest moment?

5. care sunt cauzele rasismului romanilor fata de tigani? nu este un paradox acest rasism anti-tiganesc, avand in vedere faptul ca foarte multi romani asculta manele si limba romaneasca a imprumutat foarte multe cuvinte din limba tiganeasca?

multumesc frumos pentru raspunsuri

Rasputin 07-04-2010 - 10:35

– Ce părere aveţi despre declaraţiile partidului fascist maghiar Jobik referitor la soarta ţiganilor în Ungaria?
– Ştiţi că întrebările puse de „Budapestanul”, vin din partea unui membru al conducerii partidului maghiar Jobik?

Victor Radulescu 07-04-2010 - 12:18

Considerati normala si benefica discriminarea pozitiva de care se bucura minoritatea tiganeasca in Romania?
Membrii bogati ai minoritatii dvs. obisnuiesc sa-i ajute pe cei defavorizati / nevoiasi / saraci lipiti pamantului (prin donatii, acte de caritate, ajutoare umanitare, contributii de orice fel, etc.) sau doar le place sa faca parada de avutia lor (palate, masini exorbitante, nunti si inmormantari „faraonice”, etc.)?

Victor Radulescu 07-04-2010 - 12:33

1 – 2. Romania este si va fi intotdeauna tara romanilor, indiferent de dorintele unor „binevoitori”. Tara de origine a tiganilor este India, si nu este nevoie sa se mai creeze alta in mod special, asa cum si tara de origine a hunilor (uite o asemanare intre tigani si unguri – ambele popoare sunt migratoare) este Mongolia.
3. Cultura romana are mult mai multi reprezentanti de seama, cu prestigiu international, decat va avea vreodata ungaria. Cat despre asa zisa „dominare”, va spun ca „apa trece, pietrele raman”.
5. Limba romana a imprumutat, ca orice alta limba, cca 10% neologisme, dar din limbile de circulatie internationala cu aplicatie tehnica (engleza, franceza, germana). Din tiganeste limba romana nu a imprumutat decat cateva cuvinte / expresii de „argou”, folosite prin mahalale, zone periferice sau penitenciare (si probabil prin zonele populate de secui si tigani maghiarizati).

sofocle 08-04-2010 - 07:50

Puscariile sunt ocupate in majoritate de tigani. Sunt pline. Este pentru ca sunt persecutati sau pentru ca comit infractiuni?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult