Acasa InternationalExterne Studiu: Un atac israelian asupra Iranului ar declansa un conflict de lunga durata

Studiu: Un atac israelian asupra Iranului ar declansa un conflict de lunga durata

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Un posibil atac al fortelor israeliene asupra instalatiilor nucleare iraniene ar da nastere unui conflict de lunga durata si foarte probabil nu ar putea impiedica Iranul sa dezvolte armament nuclear, potrivit unui raport al Oxford Research Group, citat de Reuters.

Oxford Research Group, o organizatie care incearca sa gaseasca solutii non – violente la actualele conflicte, sustine ca varianta unei interventii militare ca raspuns la ambitiile nucleareale Iranului trebuie exclusa. “Un atac al Israelului asupra Iranului ar reprezenta inceputul unui conflict prelungit, care nu ar opri ambitiile nucleare iraniene, incurajandu-le chiar”, sustine raportul, care aduga o astfel de actiune ar duce la instabilitate si ar avea consecinte grave asupra securitatii regiunii dar si a lumii. In acelasi timp, acesta afirma ca o interventie a Statelor Unite impotriva Teheranului este putin probabila, dar ca, in ultimul timp, Israelul si-a consolidat fortele armate, achizitionand avioane americane si dezvoltand drone cu raza lunga de actiune. Mai mult, desi lideri israelieni evita sa de un raspuns categoric in acest sens, in luna mai vicepremierul Moshe Yaalon a declarat ca Israelul are capacitatea sa loveasca Iranul.

Potrivit Oxford Research Group, in cazul in care ar dori, Iranul si-ar putea dezvolta arsenalul nuclear intr-o perioada de trei – sapte ani, desi nu exista indicii clare ca ar intentiona sa faca acest lucru. Totusi, un atac al Israelului nu ar face altceva decat sa urgenteze eforturile iranienilor.

Raportul concluzioneaza ca una din solutii ar fi continuarea eforturilor diplomatice care sa duca la o rezolvare conflictului, sau acceptarea situatiei si ulterior demararea unui proces echilibrat de denuclearizare in regiune.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult