Acasa InternationalExterne Un cocktail exploziv. ONU: Schimbări climatice = războaie

Un cocktail exploziv. ONU: Schimbări climatice = războaie

scris de M.A.
1 afisari

Odată cu schimbările climatice, care se accelerează, numărul catastrofelor naturale va creşte şi s-ar putea ajunge la războaie.

Pamantul amenintat (scienceray.com)

Pamantul amenintat (foto: scienceray.com)

Cu toate că ştiinţa nu poate înţelege încă toate motivele ce antrenează schimbările climatice, „modificarea climatului este o realitate” care afectează toate sectoarele societăţii, a afirmat Achim Steiner, directorul general al Programului pentru mediu al Naţiunilor Unite.

Schimbările climatice generează un ‘cocktail exploziv‘ de catastrofe naturale, ceea ce ameninţă securitatea mondială, a estimat joi şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, transmite Agerpres.

Cu toate acestea, potrivit AFP, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite nu au reuşit miercuri să ajungă la un consens pentru a cataloga încălzirea climatică drept ameninţare directă la adresa păcii şi securităţii, suscitând furia SUA, care au calificat situaţia ca fiind ‘patetică’.

‘Catastrofele naturale sunt din ce în ce mai frecvente şi violente deopotrivă în ţările bogate şi cele sărace, distrugând vieţi, instituţii şi bugete.Un cocktail exploziv care poate genera breşe periculoase pentru securitate’, a afirmat Ban în cadrul dezbaterilor din Consiliul de Securitate. ‘Este o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale’, a reiterat secretarul general al ONU.

Dar, în comunicatul său, Consiliul de Securitate se mulţumeşte să-şi ‘exprime îngrijorarea în legătură cu posibilele efecte ostile ale schimbărilor climatice, care, pe termen lung, ar putea agrava anumite ameninţări la adresa păcii şi securităţii’.

Ambasadoarea SUA la ONU, Susan Rice, nu şi-a ascuns furia după dezbaterile dedicate mediului din Consiliul de Securitate. ‘Este mai mult decât dezamăgitor. Este patetic, aceasta denotă o lipsă de previziune şi, sincer, o abatere de la datoria de serviciu’, a spus Rice.

Consiliul de Securitate nu are vocaţia să rezolve astfel de probleme, au insinuat Rusia şi China, în timpul dezbaterilor.

cocktail exploziv,ONU,Ban Ki-moon,climatice,razboaie,schimbari,schimbarile,Consiliul de Securitate,securitatea,pacii,amenintare,

1 comentariu

briel 22-07-2011 - 03:18

E joi. Am supravietuit celei mai calde zile din viata mea. Cu umiditate au fost 46C. Pe strada nici tipenie … ca dupa bomba cu neutroni. In autobus numai fetze lesinate, nici un zambet.
La noapte ma duc la cumparaturi. Tot mai multe magazine sunt non-stop.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS